Casting Questions and Answers – Dimensional Inspection

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Dimensional Inspection”.

1. In a dimensional inspection, a part of casting can be broken for the proper inspection of casting.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Dimensional inspection is generally carried out to make sure that the castings produced have the required overall dimensions including the allowances for the machining process. Sometimes it is necessary to break a part of the casting to take measurements of inside dimensions properly.
advertisement

2. Which of the following machines is used for checking the dimensions more accurately?
a) Radiography machine
b) UV machine
c) Coordinate measuring machine
d) Universal testing machine
View Answer

Answer: c
Explanation: Coordinate measuring machine (CMM) is basically used for the measurement of dimensions more accurately. However, the checking of dimensions of any casting or material can be done manually but the CMM makes more accurate and precise measurement with high automation.

3. Dimensional inspection does not affect machining of casting rather it may increase time and cost of machining process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Dimensional inspection mainly reduces the time and cost of machining when the casting is made. This method gives accurate details and proper forecasting can be possible before the machining process which greatly helps to make the casting more economical and reliable for the application.

4. Computerization in dimensional inspection improves the speed and accuracy of measuring casting dimensions.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Computerization greatly improves the speed and accuracy of measuring casting dimensions, for example, the coordinate measuring machine (CMM) makes the process repetitive and acts as a statistical tool which makes easier for the producers to inspect the casting more comfortably.

5. Maintaining of very sharp tolerances of casting cannot be possible by dimensional inspection.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: To ensure a part meets dimensional requirements, dimensional inspection helps greatly, in which a metal casting facility can check the dimensional accuracy of a part manually or by the help of coordinate measuring machine (CMM). And any tolerance can be maintained easily by dimensional inspection.
advertisement

6. Heat and the head pressure of molten metal can cause variation in the dimensions of a casting.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Heat and the head pressure of molten metal can make a variation in the dimensions of casting, the heating and cooling of molten metal which results into expansion and contraction of it respectively, this changes the volume of a mould cavity and further results into the undesired dimensions of the casting.

7. It is not necessary to measure critical dimensions of compact or large castings for dimensional inspection.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It is very important to measure critical dimensions of compact or large castings for dimensional inspection. Measurement of large volume of castings is done for more often to check possible drifts, particularly drift is mainly occurs due to the wearing of a pattern.

8. In dimensional inspection, the cost involved in measuring tools is very high.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The accuracy of the measuring tools is just as important as the dimensional accuracy of the castings, that’s why the measuring tools are made of high quality and strength which makes it expensive to use. Sometimes, the gauges or fixtures needed to check the dimensions are supplied to the casting facility by the customer for better accuracy.

9. By the data concluded from dimensional inspection, it is possible to form casting of exact required dimensions.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It is not possible to form a casting of exact required dimensions. The efficiency of exactness cannot be hundred percent, only it can be improved by using better and high quality equipment. Dimensions of each casting will vary slightly, so castings are specified by setting a range of values that the dimensions can fall within.
advertisement

10. Narrowing the range of required dimensions make the casting more expensive and difficult to produce.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The range between the lower tolerance limit and upper tolerance limit is always set by a producer to make dimensions to come within the range, but the narrowing or shortening of range makes the casting more expensive and difficult to produce, and problems also arise while testing of casting.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn