Casting Questions and Answers – Solidification with Predominant Resistance in Mould

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Solidification with Predominant Resistance in Mould”.

1. In continuous casting technology, solidification of casting starts in a thick sand mould of a closed structure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In continuous casting technology, metallic mould is generally preferred. The solidification is initiated in a water-cooled open-ended copper mould. And the casting which gets shaped in the mould includes a core of liquid metal which slowly solidifies as the strand moves through the caster during the solidification.
advertisement

2. Handling of very high heat flux can be possible in continuous casting technology.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The solidification process starts in the mould with the secondary cooling zone using a combination of water spray and radiation cooling, which maintains high heat flux. Solidification speciality of this technology arises from the dynamic nature of the casting process which relates to handling of very high heat flux in the mould.

3. Predominant resistance in mould of casting system generally produces castings of brittle nature.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Due to predominant resistance in the mould of casting system, the heat transfer does not occur easily. However, it can be done forcefully, but in normal way the casting produced is of ductile nature as the heat is kept within the casting for a longer time. But, inaccurate way of solidification might cause defects in the casting.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. In the continuous casting process, there is a strong possibility of breaking of casting parts at the initial stage of solidification.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Continuous casting process nurtures the initial thin and fragile solid shells for the avoidance of breakout during the solidification of casting. And it also eliminates the surface and internal defects from the cast product by having the proper solidification dynamics in the casting process.

5. Minimization of friction between the mould and casting surface can reduce the chances of tearing of thin parts of the casting.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: During solidification, prevention of sticking and tearing of the initial thin shell of the casting is a major consideration. To minimize the shell sticking and tearing, friction between the casting surface and mould wall must be kept below a critical level which depends upon the shell strength of the casting.
advertisement

6. To reduce the friction between the mould’s surface and casting, a refractory coating is done to the surface of mould.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Minimization of friction between the mould and casting surface and for the continuous release of the shell from the mould is achieved through the introduction of mould oscillation aided by the lubrication. Refractory coating of the mould’s surface is basically done for the finishing aspect.

7. Lubrication at the interface is arises due to the infiltration of mould slag into the gap between the mould and casting.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Lubrication at the interface of mould arises from the infiltration of mould slag into the air gap. The motion of the mould relative to the solidified casting gives rise to a frictional force due to the viscosity of slag film. The frictional force generated through this mechanism is termed as liquid friction.
advertisement

8. Which of the following formulas is used for the determination of solid friction (fs) between the mould and casting during solidification?
a) fs = ηs-H
b) fs = ηs/H
c) fs = ηs+H
d) fs = ηs*H
View Answer

Answer: d
Explanation: When the relative movement occurs between the casting and the solidified mould slag, then the friction force is generated by the solid-solid contact. The resulting solid friction (fs) is expressed as fs = ηs*H, where ηs is the coefficient of solid friction, and H is the Ferro-static pressure of molten metal.

9. Due to mould oscillation to minimize friction, oscillation marks formed on the surface of casting does not affect the castings.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The oscillation marks itself is a surface defect and its severity may prevent hot rolling. And increased thermal resistance at the bottom of mark reduces the local cooling rate which retards shell growth and coarsens the local microstructure, this can disturb the whole casting by inducing defects in the casting.
advertisement

10. Analysis of frictional concept at the interface is very important and necessary for the increase in casting speed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The friction concept is very useful in explaining the increased tendency of breakout with the increase in casting speed. Analysis of friction at the interface of mould and casting is done to specify the speed of the casting process or it can also be adjusted by maintaining the amount of lubrication at the gap.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.