Casting Questions and Answers – Foundry Environment Health and Safety – 2

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Foundry Environment Health and Safety – 2”.

1. In working at the foundry, the risk of getting injuries is inversely proportional to the frequency of exposure to the worker.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Health effects or injuries can occur if a worker is exposed to the hazard which is basically a potential for a process to do harm. The risk of getting injuries generally increases with the duration and frequency of exposure to the worker in the foundry. So, proper equipment with care should be used for working in a foundry.
advertisement

2. Improper controlling of hazards in the foundry can lead to the occurrence of serious health problems to the workers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The processes involved in the production of castings gives rise to heat, liquid metal splashes, dust, noise, vapours and toxic gases in the foundry environment. If these hazards are not controlled properly in the foundry, then the serious health problems can occur to the workers badly.

3. Which of the following hazards presence in the foundry is responsible for lung disease to the workers?
a) Noise
b) Metal splashes
c) Heat
d) Dust
View Answer

Answer: d
Explanation: The airborne contaminant like dust can cause lung disease to the workers especially due to the presence of silica dust in the foundry. This silica dust is basically generated due to the processes such as mixing, moulding, shakeout and cleaning operations and also during sand conditioning.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. To control dust in the foundry during casting processes, it is dumped or mixed with water to reuse it for the preparation of mould.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The dust mainly arises from the sand particles. The efficiency of dust control, the chemical and the physical state of the sand which basically indicates whether the sand particles screened or unscreened, dry or wet, the used sand is either dumped or remixed with the water and binder to use it for preparation of mould.

5. Which of the following processes is used for recycling of silica sand or dust in foundry during the casting process?
a) Radiography
b) UV method
c) Abrasive blasting process
d) Finn method
View Answer

Answer: c
Explanation: In foundry during the production of castings, abrasive blasting process generally involves the use of sand particles containing a high amount of free silica. The cleaned sand from the castings can also include silica hazard, metal dust which can be toxic, are recycled through the abrasive particles present in abrasive blasting machines.
advertisement

6. In foundry during casting processes, carbon monoxide gas is produced only by the furnaces.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In the foundry, carbon monoxide gas is produced in abundant amounts by the presence of furnaces. It can also be produced during the pouring of liquid metal. Inhaling of carbon monoxide gas restricts the blood from carrying a normal supply of oxygen. This further causes headache, nausea, and other health related problems.

7. Which of the following operations in the production of castings gives rise to excessive noise in the foundry?
a) Pouring
b) Shakeout
c) Coating
d) Melting
View Answer

Answer: b
Explanation: In foundries during the production of castings, operations like dressing, fettling and shakeout give rise to significant noise levels with potentially adverse effects on the hearing of foundry workers. Shakeout operation basically includes extraction of casting from the mould cavity by using a vibrating plate which is the main source of noise in the foundry.
advertisement

8. Protective cloths are worn by the workers to resist the radiation of heat in the foundry.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Radiation of heat is the major source of heat or thermal load which is imposed onto the workers. To protect themselves, Protective cloths are worn by the foundry workers to resist the radiating heat from the heat sources. The workers experience a total thermal load which is obtained by the time spent in the foundry.

9. Casting of non-ferrous alloys by continuous casting method can cause an explosion if the casting contacts with water during processes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: During the casting of non-ferrous alloys like copper and aluminium by continuous casting method can explode the casting violently if it contacts water. Such explosion can splash molten metal onto the foundry workers which might cause serious physical injuries. To avoid such type of violent explosions, great care should be taken by following the given instructions strictly.
advertisement

10. The study of ergonomics basically does not require as almost the entire foundry operations are performed by automation or mechanization.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Even after having great mechanization or automation in the foundry, various foundry operations like lifting, carrying and stacking of bulky objects are done manually which requires human workers. So, attention must be given to the ergonomic concept or principles and the correct methods of manual handling must be followed.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.