Casting Questions and Answers – Functions of a Riser

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Functions of a Riser”.

1. Exothermic material does not contain which of the following metal oxide?
a) Cobalt
b) Copper
c) Iron
d) Magnesium
View Answer

Answer: d
Explanation: Exothermic materials are those which generate a lot of heat because of exothermic chemical reactions. Exothermic materials do not include oxides of magnesium.

2. Iron oxide reacts with which metal to give aluminium oxide?
a) Iron
b) Aluminium
c) Copper
d) Zinc
View Answer

Answer: b
Explanation: When iron oxide reacts with aluminium, aluminium oxide and free iron atoms are formed, and a lot of energy in the form of heat is released.

3. How many moles of iron oxide are needed to react with 8 moles of aluminium to form 4 moles of aluminium oxide?
a) 2
b) 8
c) 4
d) 6
View Answer

Answer: c
Explanation: According to the exothermic reaction, when 4 moles of iron oxide would react with 8 moles of aluminium, 4 moles of aluminium oxide and 8 moles of iron atoms will be formed.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Up to what percent is the efficiency increased by using exothermic materials?
a) 65%
b) 70%
c) 755
d) 80%
View Answer

Answer: b
Explanation: The use of exothermic materials causes to increase the efficiency by around 70%. The use of exothermic materials also causes the riser to be of only one-third its regular size.

5. Heat diffusivity does not depend on which of the following?
a) Thermal conductivity
b) Specific heat
c) Latent heat
d) Density of the material.
View Answer

Answer: c
Explanation: Heat diffusivity depends on thermal conductivity, specific heat and the density of the material, by the formula heat diffusivity = (kcp)1/2. Hence, heat diffusivity does not depend on latent heat.

6. How high can solidification rate factor be increased by metal chills?
a) 12
b) 13
c) 14
d) 15
View Answer

Answer: c
Explanation: The solidification rate can be increased by a factor as high as 14, relative to that which is obtained in sand molds, by metal chills.

7. Chills promote only directional solidification.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In a particular portion of casting, to speed up the process of solidification, chills are used. Chills are used for directional solidification as well as progressive solidification.
advertisement

8. With an increase in the volume of castings, how would it affect the freezing time?
a) Increase
b) Decrease
c) Will not change
d) No relation
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Chvorinov’s rule, freezing time is directly proportional to the square of the volume. Therefore, an increase in the volume of the casts will cause a lot of increase in the freezing time.

9. Which of the following materials are not used for making chills?
a) Steel
b) Cast iron
c) Copper
d) Zinc
View Answer

Answer: d
Explanation: For making chills, steel, cast iron and copper is widely used. But zinc metal is not used for this. Copper is used even more for chilling, as it provides the highest conductivity.
advertisement

10. External chills can be used again and again.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: External chills can be used over and over again many times. But the same cannot be said for internal chills.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.