Casting Questions and Answers – Molding Sand Preparation

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Molding Sand Preparation”.

1. In sand preparation, which of the following is not used as an additive?
a) Clay
b) Cereal
c) Wax
d) Moisture
View Answer

Answer: c
Explanation: Among the following, clay and cereals are binders, hence used. Moisture too is needed for sand preparation, but in case of wax, it is not counted among additives.
advertisement

2. Which of the following process deals with the amount of moisture to be added?
a) Sand mixing
b) Sand preparation
c) Sand conditioning
d) Sand tempering
View Answer

Answer: d
Explanation: Sand tempering is linked with sand preparation, wherein the amount of moisture needed as an additive is added.

3. Which of the following process deals with preparation the mold sand?
a) Sand mixing
b) Sand preparation
c) Sand tempering
d) Sand conditioning
View Answer

Answer: d
Explanation: Among sand mixing, sand preparation, sand tempering and sand conditioning, the process that deals with preparation of the mold sand is sand conditioning.
advertisement
advertisement

4. Which of the following process deals with mixing the molding sand elements?
a) Sand mixing
b) Sand preparation
c) Sand tempering
d) Sand conditioning
View Answer

Answer: b
Explanation: In sand preparation, the process which is dealing with the basic preparation of mold sand is called as sand conditioning. The mixing of molding elements of sand is dealt by the process called sand preparation.

5. What is the temperature requirement of sand, for manufacturing?
a) Below 40°C
b) Below 50°C
c) Below 60°C
d) Below 70°C
View Answer

Answer: a
Explanation: Among the basic conditions of sand, temperature condition is considered an essential factor. The temperature requirement of sand used for manufacturing should be below 40°C.
advertisement

6. To avoid difficulties in making of molds, sand should be cooled below what temperature?
a) 100°F
b) 120°F
c) 140°F
d) 160°F
View Answer

Answer: a
Explanation: In sand preparation, the requirement of temperature for production is less than 40°C. The said sand, being used for manufacturing, should be cooled down below 100°F to avoid later difficulties in making the molds.

7. What should be the accuracy of automatic moisture control for manufacturing sands?
a) ± 0.1%
b) ± 0.2%
c) ± 0.3%
d) ± 0.4%
View Answer

Answer: a
Explanation: In any system, the accuracy in its working is considered to be one of the most essential features of that process. The accuracy of automatic moisture control for manufacturing sand must be ± 0.1%.
advertisement

8. A low speed muller is used in mechanized foundries.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In mechanized foundries, a high speed muller is essentially used which rotates in a horizontal direction.

9. How much time is taken by sand, for sand preparation in terms of muller time?
a) 33 to 50 percent of muller time
b) 14 to 29 percent of muller time
c) 25 to 40 percent of muller time
d) 46 to 62 percent of muller time
View Answer

Answer: a
Explanation: Muller time is the time needed for the high speed muller to complete its function. For sand preparation, approximately 33 to 50 percent of muller time is needed.
advertisement

10. Air blasts are provided for forced cooling of sand after muller operation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Mullers usually need approximately 33 to 50 percent of mulling time. In a high speed sand preparation unit, after the muller operation is complete, to cool the sand, air blasts are used.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter