Casting Questions and Answers – Green Sand Mould

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Green Sand Mould”.

1. In a green sand moulding process, uniform ramming leads to _____
a) uniform flow of molten into the mould cavity
b) less chance of gas porosity
c) less sane expansion type of casting defect
d) greater dimensional stability of the casting
View Answer

Answer: d
Explanation: Uniform ramming of sand is very necessary for green sand moulding process. Uniform ramming of sand during mould preparation improves mould strength, and makes it dimensionally stable. Uniform ramming done to obtain a smooth and hard casting surface which prevents break out.
advertisement

2. In green sand mould, what is the indication of the word green?
a) It shows polymeric mould has been cured
b) Mould is green in color
c) Mould contains moisture
d) Mould has been totally dried
View Answer

Answer: c
Explanation: Green sand mould contains 3-6 % of water, due to containing of moisture it is termed as green sand. Green sand has enough strength so that the constructed mould retains its shape. Moisture makes the sand more feasible and 95% reusable.

3. Which of the following is not a property of a sand mould?
a) Fluidity
b) Strength
c) Collapsibility
d) Permeability
View Answer

Answer: a
Explanation: Fluidity is the property of molten metal, which is used to describe the capability of the molten metal to fill mould cavities. Solidification interval, viscosity and surface tension are the factors which help in determining the fluidity of the molten metal.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Hardness of green sand mould can be increase by _____
a) increase in permeability
b) decrease in permeability
c) increase in moisture content beyond 6 percent
d) increase in both moisture content and permeability
View Answer

Answer: b
Explanation: A decrease in permeability usually indicates a closed structure in the rammed sand, and if the decrease continues, it will lead to tighter packing and fewer voids hence increase in hardness of the green sand mould. This increase in hardness can be measured by mould hardness tester.

5. What is the advantage of having a low bulk density of a sand-mix?
a) Higher strength
b) Good refractoriness
c) Higher flow ability
d) Higher permeability
View Answer

Answer: d
Explanation: Low bulk density of sand mix results in equal size of grains with smooth round shape, this further results in increase in volume of voids due to less bulk density and hence a higher permeability which permits an easy outflow of the gases from the molten metal.
Take Casting Forming and Welding I Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which test is performed for the study of grain size distribution of moulding sand?
a) Screening test
b) Whirl test
c) Crushing test
d) Shearing test
View Answer

Answer: a
Explanation: Screening test is performed by taking a fixed sample weight of sand and screening it through standard sieves. It is accomplished by shaking the sieves. The amount of sand that collects in the different sieves is then plotted, and then a distribution of grain size is computed.

7. Which of the following reasons stand for the crumbling of green sand mould?
a) The sand grains are not adequately bonded
b) Excess of water and clay mixture
c) Due to the presence of impurities in the green sand mould
d) Fine grain size
View Answer

Answer: a
Explanation: Sand mould crumbles because moulding sand is not adequately compacted in the flask. Clay, together with water acts as a bonding agent and the organic additives also save the mould from crumbling by burning out at high temperatures and make room for the moulding sand to expand.
advertisement

8. Refractoriness of the green sand mould shows _____
a) High strength
b) Toughness
c) High temperature resistant
d) High porosity
View Answer

Answer: c
Explanation: Refractoriness is the ability of the moulding material to withstand the high temperatures of the molten metal to be poured so that it does not get fused with the metal. The refractoriness of the silica sand is highest. Refractoriness is measured by the sinter point of the sand.

9. In the given below graph, which curve represents the permeability of the green sand mould with the % of the water content?
Find curve representing permeability of green sand mould with the % of the water content
a) a
b) b
c) c
d) d
View Answer

Answer: c
Explanation: There is optimum water content for the permeability considerations. At a lower water content, dry clay powder, being finer than sand grains, fills up the voids between the sand particles, and thus reduces the permeability. Beyond the optimum water content, water itself fills up the voids and reduces the permeability.
advertisement

10. Which of the following sands has the highest thermal conductivity?
a) Silica sand
b) Zircon sand
c) Chromite sand
d) Olivine sand
View Answer

Answer: b
Explanation: It has low coefficient of thermal expansion. Due to high density and high chilling power, zircon sand has high thermal conductivity. These properties of the zircon sand make it very useful in controlling zircon sand, which is used as refractory bedding material.

11. Bentonite is commonly used as bonding material for dry sand cores.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Bentonite is a type of clay which used as a bonding material because bentonite can absorb more water, which increases its bonding power, so that it can be used for drilling mud, purification and as a binder, absorbent, groundwater barrier etc.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.