Casting Questions and Answers – Elements of Preventive Maintenance

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Elements of Preventive Maintenance”.

1. Which of the following is not an important condition for preventive maintenance?
a) Size
b) Age
c) Location
d) Oils used
View Answer

Answer: d
Explanation: Whenever preventive maintenance is to be done, it has to be observed that, there is no major breakdown at the site. For this, there are certain factors which need to be taken into account, like, size and age of the machinery used, the location of the machine and the overall machinery.
advertisement

2. What is the ratio of preventive maintenance and total maintenance in primary-metal industry?
a) 1 : 1.27 men
b) 1 : 2.17 men
c) 1 : 2.37 men
d) 1 : 3.17 men
View Answer

Answer: c
Explanation: In various industries, the ratio of preventive maintenance to total maintenance differs according to the conditions prevailing there. When primary-metal industry is used, the ratio is 1 : 2.37 men.

3. Which of the following is not counted among safety equipment?
a) Vacuum reliever
b) Alarms
c) Flashback arresters
d) Temperature reliever
View Answer

Answer: d
Explanation: Safety equipments play a very essential role in the industries, where the workers are vulnerable to many risks. A few of them are, vacuum and pressure reliever through valves, safety alarms and flashback and flame arresters, but not a temperature reliever.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is the ratio of preventive maintenance and total maintenance in machinery-manufacturing industry?
a) 1 : 10 men
b) 1 : 2.69 men
c) 1 : 2.37 men
d) 1 : 3.77 men
View Answer

Answer: b
Explanation: According to the various needs and type of works in different industries, the ratio of preventive maintenance and total maintenance differs. In a machinery manufacturing industry, the ratio is 1 : 2.69 men.

5. Which of the following is not a material handling equipment?
a) Cranes
b) Lifts
c) Tongs
d) Hoists
View Answer

Answer: c
Explanation: When it comes to inspection of the preventive maintenance in an industry, the material handling equipments come very handy. Cranes, lifts, hoists, conveyors and trucks are a few of the examples of material handling equipment.
advertisement

6. What is the ratio of preventive maintenance and total maintenance in general manufacturing industry?
a) 1 : 10 men
b) 1 : 2.69 men
c) 1 : 2.37 men
d) 1 : 3.77 men
View Answer

Answer: a
Explanation: The ratio of preventive maintenance and total maintenance, in case of primary-metal industry, the ratio is 1 : 2.37 men, in case of machinery manufacturing industry, the ratio is 1 : 2.69 men and in case of general manufacturing industry, the ratio is 1 : 10 men.

7. Which of the following materials is not used as process equipment?
a) Furnace
b) Compressor
c) Pump
d) Generator
View Answer

Answer: d
Explanation: During the inspection done in the preventive maintenances, there are certain equipment called as process equipment, which needs a little different inspection. A few of these are compressors, pumps and furnace.
advertisement

8. Which of the following are not counted among periodic inspection?
a) Tear downs
b) Overhauls
c) Oil burnings
d) Replacement of parts
View Answer

Answer: c
Explanation: There are many inspections counted under periodic inspection, namely, visual inspections, tear downs, overhauls and scheduled replacements of parts. The checking of oil burning comes under contingent working.

9. Preventive maintenance and its application is an expensive process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Preventive maintenances are not to be done very frequently, but it is advised, that, the preventive maintenance must be done at least once in the machines life. This imitation is caused due to very high costs of operation of preventive maintenance.
advertisement

10. Frequency of inspection is decided on the basis of overloading.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The frequency of inspection of the processes gets decided on the basis of many factors. A few of them are, stresses experienced, fatigues, dirt, vibrational exposure, susceptibility to lose fittings and also overloading.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.