Casting Questions and Answers – Visual Inspection

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Visual Inspection”.

1. What does M.F.F.T. stand for?
a) Maximum Flow Filling Temperature
b) Minimum Flow Filling Temperature
c) Minimum Film Forming Temperature
d) Maximum Film Forming Temperature
View Answer

Answer: c
Explanation: M.F.F.T. stands for Minimum Film Forming Temperature, at this temperature, the aqueous polymer bonds with itself. This bonding takes place in a semi dry state to form a continuous film.
advertisement

2. Which of the following was not a classification of a subject taking the MFFT?
a) Slow accurates
b) Slow in-accurates
c) Fast-Accurates
d) Reflectives
View Answer

Answer: a
Explanation: The subjects on taking the MFFT, the subjects were then classified into four categories namely, fast-accurates, reflectives, impulsives and slow-inaccurates. Slow-accurates was not one of the classifications.

3. Which subject classification of the MFFT has the characteristics, short time spending and high errors making?
a) Fast-accurates
b) Slow-inaccurates
c) Reflectives
d) Impulsives
View Answer

Answer: d
Explanation: According to the subject classification of MFFT, the category of impulsives has the characteristics of spending less time and making more errors.
advertisement
advertisement

4. Which subject classification of the MFFT has the characteristics, long time spending and less errors making?
a) Fast-accurates
b) Slow-inaccurates
c) Reflectives
d) Impulsives
View Answer

Answer: c
Explanation: According to the subject classification of MFFT, the category of reflective has the characteristics of spending long time and making less errors.

5. Which subject classification of the MFFT has the characteristics, short time spending and few errors making?
a) Fast-accurates
b) Slow-inaccurates
c) Reflectives
d) Impulsives
View Answer

Answer: a
Explanation: The category of fast-accuratives has the characteristics of spending less time and making few errors, and this is according to the subject classification of MFFT.
advertisement

6. Which subject classification of the MFFT has the characteristics, long time spending and high errors making?
a) Fast-accurates
b) Slow-inaccurates
c) Reflectives
d) Impulsives
View Answer

Answer: b
Explanation: According to the subject classification of MFFT, the category of impulsives has the characteristics of spending long time and making more errors.

7. Which of the following cannot be detected using visual inspection?
a) Blowholes
b) Crack within the cast
c) Tears
d) Rattails
View Answer

Answer: b
Explanation: Visual inspection can be used for detection of many kinds of defects like cracks, tears, blowholes, rattails, metal penetration, swells, shifts and many more. But for detecting cracks within the cast, visual inspection is not the way.
advertisement

8. Negative surface irregularities cannot be caused by which of the following factor?
a) Slag inclusion
b) Oxidation pitting
c) Nitride pitting
d) Shrinkage
View Answer

Answer: c
Explanation: For the formation of negative surface irregularities, slag and oxide inclusion, oxidation pitting, gas and shrinkage are very important factors, but not nitride pitting, as it does not cause negative surface irregularity.

9. Positive surface irregularity is caused by excess metal penetration.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: During the formation of positive surface irregularity on the casting, an excess amount of metal has to penetrate into the ceramic mold material, or there should be an entrapment from air to liquid next to the pattern.
advertisement

10. Visual inspection is essentially carried out using a magnifying glass.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Visual inspection can be carried out using various equipment such as Mark 1 eyeball or Mark 0 eyeball. For carrying out visual inspection, detecting defects can be done using the naked eye too.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter