Casting Questions and Answers – Mechanization

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mechanization”.

1. Mechanization basically deals with computer technology and electronic data processing that replaces human labour with machines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Mechanization is actually based on the machinery and equipment that ensures high accuracy and speed of operation, and automation is the one which deals with computer technology and electronic data processing that replaces human labour with high tech machines. In mechanization, the equipment is utilized to boost the production of castings.
advertisement

2. In mechanization of foundry processes, zinc based alloys have less application due to their low structural stability.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Zinc based foundry alloys with aluminium content have high strength and good tribiological properties, but due to their low structural stability over a long time that restricts their wider application in modern areas in the mechanization of foundry processes. This also reduces ductility due to the formation of dendritic structure.

3. Defects-less casting is the main consideration in mechanizing a foundry.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The first main consideration in mechanizing a foundry is the investment that must yield a profit. Not only the cost of castings should be reduced, but the additional return on the investment should be enough to fulfill all the demand of an organization. And properties of casting are considered as secondary in mechanization.
advertisement
advertisement

4. The economic success in the production of castings is mainly depended on the demand for a product.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Even after having expensive mechanization in foundry of castings, it has been studied in the all of its financial aspects that its economic success mainly depends to the existence of a great demand that is enough to justify the increased output in the production of castings, which directly indicates high productivity in an organization.

5. The transportation cost of casting is generally less as compared to the cost of mechanization.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It is very important for an organization to have the initial capital for implementing mechanization. But, even though a foundry through mechanization may produce a certain casting at a cheaper price and much of the price of casting is in the form of transportation cost from foundry to the place of use.
advertisement

6. In the mechanized foundry, the breakdown of one part of a producing unit may affect the entire production.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In the mechanized foundry, when a part or component of machine fails or collapses, the entire production of castings can be disturbed. This is the only main drawback of mechanization in comparing with manual working for production. To avoid this drawback, all machine parts should have proper maintenance.

7. The maintenance cost in mechanized foundry is also cheap as the cost of castings produced by mechanization.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A mechanized foundry always produces castings of cheaper cost than any other foundry. But lacks of maintenance can results into low productivity because in the maintenance of expensive equipment requires specially trained maintenance men which basically results in high cost of maintenance.
advertisement

8. In mechanized foundry, rubber conveyor cannot be used for long time during production of castings.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Difficulty arises by virtue of high temperature of the molten metal and its liquidity, spilling of the melt during pouring may freeze the roller conveyor. In the few instances when rubber conveyors have been tried, they were immediately discarded when a spillage of molten metal burnt the conveyors apart.

9. In sand moulding, the thickness of sand mould and bond strength should be high as much as possible to avoid sand inclusion in machine parts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: High bonding strength of sand in mould mixture and its thickness does not avoid the problem of sand inclusion in machine parts greatly, and even this reduces permeability of moulding mixture in a great amount which results into the formation of castings with defects like blow holes.
advertisement

10. Using sand in mould mixture can cause problems to machines in the mechanized foundry.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Dust content of the air is generally kept low in some modern foundries, thus reducing the hazards to the workers. In sand moulding, the sand might get into the bearings of a roller conveyor or the moving parts of machines. Many foundry machines breakdowns due to the presence of sand or dust in the air.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter