Casting Questions and Answers – Pattern Colours

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pattern Colour”.

1. While imparting colours to the patterns, which colour scheme is followed?
a) Indian
b) American
c) Australian
d) Britain
View Answer

Answer: b
Explanation: Colours are imparted to the patterns for recognising different parts and has many other advantages. During impartation certain colours and shades to the pattern, it is the American colour scheme that is followed.
advertisement

2. Which of the following reason is not valid for pattern colouring?
a) Identification of main body
b) Visualising the to be machined surface
c) Indication of the type of metal
d) Locating parting surface
View Answer

Answer: d
Explanation: Locating pattern surface is one of the steps of pattern construction, whereas the identification of the main body, visualising the, to be machined surface and indication of the type of metal are the reasons as to why a pattern is imparted colour.

3. Green colour is used for machined cast surface.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Green colour is not given to any of the casting surfaces. Cast surfaces which are yet to be machined are imparted with red colour. Green colour, as a matter of fact, is not provided to any pattern.
advertisement
advertisement

4. Which colour is given to the cast surfaces which are to be left not-machined?
a) Red
b) Blue
c) Black
d) Yellow
View Answer

Answer: c
Explanation: Provision of colour scheme makes it easy for one to detect the part and the operation to be performed on it. According to the American pattern colour scheme, black colour is to be given for cast surface left to be not-machined.

5. Which colour is given to loose pieces and seatings?
a) Red strip on yellow base
b) Yellow strip on red base
c) Black strip on yellow base
d) Yellow strip on black base
View Answer

Answer: a
Explanation: Provision of colour scheme makes it easy for one to detect the part and the operation to be performed on it. According to the American pattern colour scheme, red strip on yellow base is to be given for loose pieces and seatings.
advertisement

6. Which colour is given to core prints seats?
a) Red
b) Blue
c) Yellow
d) Black
View Answer

Answer: c
Explanation: Provision of colour scheme makes it easy for one to detect the part and the operation to be performed on it. According to the American pattern colour scheme, yellow colour is to be given for core print seats.

7. Which colour is given to stop-offs or supports?
a) Yellow strip on black background
b) Red strip on yellow background
c) Black strip on yellow background
d) Yellow strip on red background
View Answer

Answer: c
Explanation: Provision of colour scheme makes it easy for one to detect the part and the operation to be performed on it. According to the American pattern colour scheme, black strip on a yellow background is to be given for Stop-offs or the supports.
advertisement

8. Which colour is given to parting surfaces?
a) Red
b) Black
c) Yellow
d) No colour
View Answer

Answer: d
Explanation: Provision of colour scheme makes it easy for one to detect the part and the operation to be performed on it. According to the American pattern colour scheme, no colour is to be given for parting surfaces, that is, it has to be kept clear.

9. Which colour is provided on core prints for machined openings?
a) Black strips on yellow background
b) Yellow strips on black background
c) Red strips on yellow background
d) Yellow strips on black background
View Answer

Answer: b
Explanation: Provision of colour scheme makes it easy for one to detect the part and the operation to be performed on it. According to the American pattern colour scheme, yellow strips on the black background is to be given for machined openings of core prints.
advertisement

10. Which colour is given for surfaces, yet to be machined in cast surface?
a) Red
b) Black
c) Yellow
d) No colour
View Answer

Answer: a
Explanation: Provision of colour scheme makes it easy for one to detect the part and the operation to be performed on it. According to the American pattern colour scheme, red colour is to be given for casting surfaces yet to be machined.

11. Pattern surfaces have black colour.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Provision of colour scheme makes it easy for one to detect the part and the operation to be performed on it. According to the American pattern colour scheme, pattern surfaces do not have any colour at all.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter