Casting Questions and Answers – Mold-Metal Reaction

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mold-Metal Reaction”.

1. With what does iron react to give out Ferrous Oxide?
a) Carbon dioxide
b) Nitrogen
c) Ozone
d) Oxygen
View Answer

Answer: d
Explanation: Iron when reacts with Oxygen gas, it produces the compound, ferrous oxide. Ferrous oxide is an inorganic compound and possesses black colored appearance.

2. What is the chemical formula of fayalite?
a) FeO2SiO2
b) FeOSiO2
c) FeO3SiO2
d) FeO2SiO3
View Answer

Answer: b
Explanation: The chemical representation of the compound fayalite is given by FeOSiO2. Fayalite is also known by the name, iron chrysolite.

3. What is the chemical formula of silica?
a) SiO
b) SiO2
c) SiO3
d) SiO4
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Silica reacts with what to give out fayalite?
a) Iron
b) Iron Sulphate
c) Iron Oxide
d) Iron Carbide
View Answer

Answer: c
Explanation: In the formation of the compound fayalite (FeOSiO2), Iron oxide reacts with silica to give out the compound fayalite or iron chrysolite.

5. What percent of magnesium is used in mold metal reactions?
a) More than 1%
b) More than 2%
c) More than 3%
d) More than 4%
View Answer

Answer: a
Explanation: In the mold metal reactions, there is extremely less amount of magnesium used. Approximately more than 1% of magnesium is used in the reactions containing light alloys.
Take Casting Forming and Welding I Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. Which metal in aluminium alloy reacts with water to give out hydrogen filled pinholes?
a) Manganese
b) Iron
c) Magnesium
d) Aluminium
View Answer

Answer: c
Explanation: Magnesium which is present in small quantity inside the light alloy, when reacts with water, causes the formation of hydrogen filled pinholes.

7. What is the condition for mold metal reaction to take place?
a) Radiating contact between gas and metal
b) Direct contact between gas and metal
c) Radiating contact between gas and oxide film
d) Direct contact between gas and oxide film
View Answer

Answer: b
Explanation: For mold – metal reaction to take place, the condition is that there has to be direct contact between the gas and the metal.
advertisement

8. How can the pinholes be reduced?
a) Oxidizing
b) Deoxidizing
c) Adding ozone
d) Adding calcium carbonate
View Answer

Answer: b
Explanation: When pinholes are being produced more than necessary, the metal-mold reaction has to be deoxidized, which can cause the pinholes to reduce.

9. What is differential freezing?
a) Increase in oxygen concentration
b) Increase in nitrogen concentration
c) Increase in carbon concentration
d) Increase in hydrogen concentration
View Answer

Answer: d
Explanation: When there is an increase in the hydrogen concentration of the metal – mold reaction, then that phenomena is called differential freezing.
advertisement

10. In light alloys, metal – mold reaction can be suppressed by adding Helium.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In light alloy, metal – bond reaction can be suppressed, but not by using Helium, but by using Boric acid and ammonium bi-fluoride.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.