Automotive Engine Auxiliary Systems Questions and Answers – Intake System – Manifolds

«
»

This set of Automotive Engine Auxiliary Systems Question Bank focuses on “Intake System – Manifolds”.

1. What does inlet manifold carry to the engine?
a) Air
b) Fuel
c) Oxygen+ fuel
d) Air+ fuel
View Answer

Answer: d
Explanation: Manifolds are the separate sets of pipes attached to the cylinder head. Inlet manifold carry the air-fuel mixture and exhaust manifold carry the exhaust gases.
advertisement

2. Manifolds are connected to which part of the engine?
a) Cylinder
b) Cylinder head
c) Gasket
d) Engine block
View Answer

Answer: b
Explanation: Manifolds are connected to the cylinder head of the engine. Manifolds have flanges at the end and it is bolted to the engine with the gasket in between.

3. In the petrol engine, the inlet manifold carries the air-fuel mixture from which part to the cylinder?
a) Air filter
b) Fuel injector
c) Fuel pump
d) Carburetor
View Answer

Answer: d
Explanation: The inlet manifold carries the air-fuel mixture from the carburetor to the cylinders and the manifold must be larger enough to allow sufficient flow for maximum power.
advertisement
advertisement

4. The manifold must be larger enough to allow sufficient flow for what?
a) Max power
b) Max emission
c) Min emission
d) Lower torque
View Answer

Answer: a
Explanation: The inlet manifold carries the air-fuel mixture from the carburetor to the cylinders and the manifold Inner surface must be very smooth such that it should not hold any charge around its surface.

5. Rough interior surfaces of the manifold runners will increase what to the mixture flow?
a) liquidity
b) Velocity
c) Smoothness
d) Resistance
View Answer

Answer: d
Explanation: Rough interior surfaces of the manifold runners will increase resistance to the mixture flow and the surface of the exhaust manifold is made smooth to minimize the restriction of exhaust gas.
advertisement

6. What is the another name of Manifold passages?
a) Riser
b) Sprout
c) Guideways
d) Runner
View Answer

Answer: d
Explanation: Manifold passages are also called a runner. In modern automotive engines, the length of the intake track can be varied by both VLIM and VRIS technology, VLIM stands for Variable Length Intake Manifold, VRIS stands for Variable Resonance Induction System.

7. In modern automotive engines, the length of the intake track can be varied by which technology?
a) VLIM
b) VRIS
c) VIPS
d) Both VLIM and VRIS
View Answer

Answer: d
Explanation: In modern automotive engines, the length of the intake track can be varied by both VLIM and VRIS technology, VLIM stands for Variable Length Intake Manifold.
advertisement

8. Exhaust manifold is connected to which part of the engine?
a) Cylinder head
b) Engine block
c) Gasket
d) Muffler
View Answer

Answer: a
Explanation: Exhaust manifold is connected to the Cylinder head of the engine; exhaust manifolds are usually made to give high efficiency and absorb the noise of high-pressure gas.

9. Exhaust manifolds are usually made of what material?
a) Copper
b) Chromoly
c) Mild steel
d) Cast iron
View Answer

Answer: d
Explanation: Exhaust manifold is connected to the Cylinder head of the engine, exhaust manifolds are usually made of cast iron material and the exhaust manifold is designed to withstand heat.
advertisement

10. The exhaust manifold is designed to withstand what?
a) Temperature
b) Gas
c) Heat
d) Contraction
View Answer

Answer: c
Explanation: Exhaust manifold is connected to the Cylinder head of the engine, exhaust manifolds are usually made of cast iron material and the exhaust manifold is designed to withstand heat. Exhaust manifold has to result in better scavenging.

11. The surface of the exhaust manifold is made smooth to minimize the restriction of what?
a) Exhaust gas
b) Temperature
c) Heat
d) Contraction
View Answer

Answer: a
Explanation: Rough interior surfaces of the manifold runners will increase resistance to the mixture flow and the surface of the exhaust manifold is made smooth to minimize the restriction of exhaust gas.

12. Modern engines have which valve to direct exhaust gas?
a) Heat risers
b) Thermal valve
c) Thermostatic heat riser
d) Static valve
View Answer

Answer: c
Explanation: Modern engines have a thermostatic heat riser valve to direct exhaust gas and flange is the part of the manifold that is connected to the Cylinder head.

13. Which part of the manifold is connected to the Cylinder head?
a) Flange
b) Tail flange
c) Manifold
d) Runner
View Answer

Answer: a
Explanation: Flanges are the type of coupling that is usually used to connect the propeller shafts. Flange is the part of the manifold that is connected to the Cylinder head.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Auxiliary Systems.
To practice Automotive Engine Auxiliary Systems Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter