Automotive Engine Components Design Questions and Answers – IC Engine – Rocker Arms Design

«
»

This set of Automotive Engine Components Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “IC Engine – Rocker Arms Design”.

1. What is the basic function of the rocker arm, concerning the motion of the cam and follower?
a) Only opening inlet and exhaust valve
b) Open and close the inlet and exhaust ports
c) Only closing inlet and exhaust valve
d) Open or close the inlet or exhaust valve
View Answer

Answer: d
Explanation: The basic function of the rocker arm, concerning the motion of the cam and follower, is to open or close the inlet or exhaust valve. This experience lot of heat.
advertisement

2. To reduce the weight and inertia force of the rocker arm, which cross-section is used?
a) V-section
b) L-section
c) I-section
d) T-section
View Answer

Answer: c
Explanation: To reduce the weight and inertia force of the rocker arm I-section cross-section is used. Whenever the inertia force is important, then I-section will be the first option.

3. Which of the mentioned below is not the material of rocker arm?
a) Grey-cast iron
b) Malleable cast iron
c) Chromium alloy
d) Cast steel
View Answer

Answer: c
Explanation: Grey-cast iron, Malleable cast iron, Cast steel are all the material that is used in the manufacturing rocker-arm whereas chromium alloy is not usually used.
advertisement
advertisement

4. In a four-stroke engine, which valve is heavily loaded?
a) Exhaust
b) Inlet
c) Non-return
d) One way
View Answer

Answer: a
Explanation: In a four-stroke engine, the exhaust valve is heavily loaded when compared to the inlet valve due to smaller in size and experience a lot of heat.

5. The force on which valve is less compared to others?
a) Non-return
b) Inlet
c) Ports
d) Exhaust
View Answer

Answer: b
Explanation: In a four-stroke engine, the exhaust valve is heavily loaded when compared to the inlet valve and the force on the inlet valve is less comparing to the exhaust valve.
advertisement

6. The maximum force exerted by the valve will determine which force on the rocker arm?
a) Torsional moment
b) Tangential moment
c) Bending moment
d) Both torsional and tangential moment
View Answer

Answer: c
Explanation: The maximum force exerted by the valve will determine the bending moment on the rocker-arm. Hence, the bending moment is the right answer.

7. In the cross-section of the rocker arm, the bending moment is maximum at what point?
a) Centre of the pivot
b) Centre of gravity
c) Centre of mass
d) Centre of mass and pivot
View Answer

Answer: a
Explanation: In the cross-section of the rocker arm, the bending moment is maximum at the Centre of the pivot point. Hence, the eye passing through this point is strengthened.
advertisement

8. Which of the mentioned below is the formula to calculate the thickness of each eye?
a) t=\(\frac{l+h}{2}\)
b) t=\(\frac{V}{2}\)
c) t=\(\frac{l+v}{2}\)
d) t=\(\frac{l}{2}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: t=\(\frac{l}{2}\) is the formula to calculate the thickness of each eye and D2=2d2is the formula to calculate the outer diameter of the eye. Hence, t=\(\frac{l}{2}\) is the right answer.

9. Which of the mentioned below is the formula to calculate the outer diameter of the eye?
a) D2=d2
b) D2=2d2+2A2
c) D2=2d2
d) A2=2d2+2
View Answer

Answer: c
Explanation: t=\(\frac{l}{2}\) is the formula to calculate the thickness of each eye and D2=2d2 is the formula to calculate the outer diameter of the eye. Hence, D2=2d2 is the right answer.
advertisement

10. Which of the mentioned below is the formula to calculate the triangular distribution of the load between the pin and the eye?
a) x=\(\frac{l_2}{4}\)
b) x=\(\frac{l_2}{6}\)
c) x=\(\frac{l_2}{3}\)
d) x=l2
View Answer

Answer: b
Explanation: x=\(\frac{l_2}{6}\) is the formula to calculate the triangular distribution of the load between the pin and the eye and D2=2d2 is the formula to calculate the outer diameter of the eye.

11. Which of the mentioned below is the formula to calculate uniformly distributed load between the pin and the roller?
a) Z=\(\frac{l_2}{4}\)
b) Z=\(\frac{l_2}{4}\)
c) x=\(\frac{l_2}{6}\)
d) x=l2
View Answer

Answer: b
Explanation: Z=\(\frac{l_2}{4}\)is the formula to calculate uniformly distributed load between the pin and the roller and t=\(\frac{l}{2}\) is the formula to calculate the thickness of each eye.

12. Calculate the diameter of the circular end of the rocker, when d=15mm?
a) 40mm
b) 30mm
c) 45mm
d) 7.5mm
View Answer

Answer: b
Explanation: D3=2d
=2×15
=30mm

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Components Design.

To practice all areas of Automotive Engine Components Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter