Automotive Engine Auxiliary Systems Questions and Answers – Starting Motor Switches and Control Circuit

«
»

This set of Automotive Engine Design Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Starting Motor Switches and Control Circuit”.

1. The switch should be able to withstand how much current?
a) 150 to 500 amp
b) 5 t0 30 amp
c) 10 to 100amp
d) 600 to 1000amp
View Answer

Answer: a
Explanation: Starting motor takes from 150 to 500 amps while starting the engine and as such the switches operation must be capable of taking this much current with minimum voltage drop.
advertisement

2. To obtain more positive operation of the solenoid, what is used along with the solenoid shift?
a) Limit switch
b) Manual switch
c) Relay
d) Toggle switch
View Answer

Answer: c
Explanation: The engagement of pinion with the flywheel is done with a solenoid switch-cum shift, commonly referred to as a solenoid shift only.

3. Manual switches are operated by which of the below-mentioned mode?
a) Hand
b) Foot
c) accelerator lever
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Here the plunger is pressed to make contacts and contacts are made by hand, foot, accelerator lever. Manual switches are less dangerous than electronic switches in the condition of sudden power failure.
advertisement
advertisement

4. What is Solenoid switch is also known as?
a) Magnetic switch
b) Electric switch
c) Electro-magnetic switch
d) Manual switch
View Answer

Answer: a
Explanation: Solenoid switch is also known as a magnetic switch, as the button is pressed the current flows from the battery to the windings which produces a magnetic field.

5. The reduction in heavy current wiring length is the advantage of which type of switch?
a) Relay
b) Electro-magnetic switch
c) Manual switch
d) Solenoid switch
View Answer

Answer: d
Explanation: The advantage of the solenoid switch when compared to manual switch is that the heavy current wiring length is reduced, which reduces the voltage drop.
advertisement

6. The pull-in and hold-in windings exert force on which part?
a) Commuter
b) Armature
c) Poles
d) Brushes
View Answer

Answer: b
Explanation: The solenoid switches have two winding, pull-in, and hold-in windings. Both the windings exert combined force to pull the armature.

7. What is the main advantage of the solenoid switch?
a) More current is induced
b) Less current drawn from the battery
c) More resistance
d) More resistance and current is induced
View Answer

Answer: b
Explanation: The advantage of the solenoid switch is it draws less current in Hold-in winding when it remains to hold the contacts closed. Hence, Less current drawn from the battery is the right answer.
advertisement

8. The solenoid switch come-shift must have how many windings?
a) 2
b) 1
c) 4
d) 8
View Answer

Answer: a
Explanation: The solenoid switch come-shift has got a different plunger construction suited for operating the shift lever. Further, this is of 2 winding types, the solenoid shift must always have two windings.

9. What is the use of a relay?
a) To control the magnetic field
b) To control solenoid currents
c) To control Eddy current
d) To control both the magnetic field and eddy current
View Answer

Answer: b
Explanation: The relay used to control the solenoid currents. Further, completing the relay circuit through the generator provides protection against the operating of the starter.
advertisement

10. The Generator voltage is approximately equal to which voltage?
a) Stater motor voltage
b) Engine power
c) Battery voltage
d) Dynamo voltage
View Answer

Answer: c
Explanation: The relay circuit through the generator provides protection against the operating of the starter while the engine is running because the generator voltage is approximately equal to Battery voltage.

11. What is the minimum cranking speed for a reciprocating S.I engine?
a) 150-180rpm
b) 60 to 140rpm
c) 60-90rpm
d) 100-200rpm
View Answer

Answer: c
Explanation: The minimum cranking speed for a reciprocating S.I engine is 60-90rpm, for the rotary engine it is 60-90rpm and for the C.I engine with glow plugs is 60-140rpm.

12. What is the minimum cranking speed for a rotary S.I engine?
a) 150-180rpm
b) 60 to 140rpm
c) 60-90rpm
d) 100-200rpm
View Answer

Answer: a
Explanation: The minimum cranking speed for a reciprocating S.I engine is 60-90rpm, for the rotary engine it is 150-180rpm. Rotary engines are the high-speed engine that are rarely used in race cars.

13. What is the minimum cranking speed for a C.I engine with glow-plugs?
a) 150-180rpm
b) 60 to 140rpm
c) 60-90rpm
d) 100-200rpm
View Answer

Answer: b
Explanation: The rotary engine it is 150-180rpm and for the C.I engine with glow plugs is 60-140rpm.Glow plugs are the engine heaters that are used to increase the engine temperature.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Auxiliary Systems.

To practice all areas of Automotive Engine Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter