Automotive Engine Components Design Questions and Answers – IC Engine – Piston Materials

«
»

This set of Automotive Engine Components Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “IC Engine – Piston Materials”.

1. Which of the following material is not used in the manufacturing of pistons?
a) Steel
b) Aluminum alloy
c) Cast iron
d) Mild steel
View Answer

Answer: d
Explanation: Steel, Aluminum alloy and Cast iron are the materials used in the pistons based on there thermal capacity, density factor, and lubrication property. Whereas mild steel is a ductile material and it is not used in pistons.
advertisement

2. Which property of the aluminum alloy is preferred in pistons?
a) Color
b) Density factor
c) Thermal property
d) Aesthetics
View Answer

Answer: b
Explanation: The Density factor of aluminum alloy is \(\frac{1}{3}\)rd to that of cast iron, this results in lightweight construction and reduces inertia force, make piston moment easier.

3. Which is the preferred process used in the manufacturing of pistons?
a) Forging
b) Casting
c) Forming
d) Machining
View Answer

Answer: a
Explanation: Pistons manufactured using the Forging process because this process is more reliable and stronger than casting and can withstand high thermal stresses.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Earlier, which material was used in pistons?
a) Aluminum alloy
b) Cast iron
c) Steel
d) Brass
View Answer

Answer: b
Explanation: Earlier, cast iron was widely used as it has higher strength compared to aluminum alloy. This helps to provide thin and small sections for the parts of cast iron piston.

5. Why aluminum alloy pistons are used in highly rated engine?
a) Due to its thermal factor
b) Due to its alloying element
c) Due to the piston speed
d) Due to circular
View Answer

Answer: c
Explanation: Highly rated engines are mostly used in race cars and high-end cars; these cars require speed. Aluminum pistons can achieve piston speed above 6m/s. Hence, aluminum alloy pistons are used in a highly rated engine.
Take Automotive Engine Design Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Cast iron pistons were used in low-speed cars, why?
a) Due to inertia force
b) Due to low-speed piston
c) Due to momentum
d) Due to centrifugal force
View Answer

Answer: b
Explanation: Cast iron pistons were used in low-speed cars because its piston speed is always less than 6 m/s, this speed was due to the density of piston.

7. Why aluminum alloy pistons need more clearance?
a) Free moment
b) Good fixture
c) Thermal expansion
d) Cold start
View Answer

Answer: c
Explanation: The coefficient of thermal expansion of the aluminum piston is approximately twice that of cast iron piston. Hence, Aluminum alloy pistons need more clearance.
advertisement

8. Why cast iron was used in pistons earlier?
a) Availability
b) Cost
c) Luster property
d) Design feature
View Answer

Answer: a
Explanation: Availability of cast iron was more when compared to steel, aluminum alloy, etc…, People found the manufacturing process using cast iron was easy until density came into the picture.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Components Design.

advertisement

To practice all areas of Automotive Engine Components Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.