Automotive Engine Auxiliary Systems Questions and Answers – Valve Train Component Details

«
»

This set of Automotive Engine Auxiliary Systems Questions and Answers for Campus interviews focuses on “Valve Train Component Details”.

1. What is that part of a cam lobe which controls the valve opening called as?
a) Coldspot
b) Hot spot
c) Low spot
d) High spot
View Answer

Answer: d
Explanation: A camshaft is a shaft with a cam for each intake and exhaust valve. Each cam has a high spot called cam lobe which controls the valve opening.
advertisement

2. In which type of engine Valve train is not present?
a) 4-stroke petrol engine
b) 2-stroke petrol engine
c) 4-stroke diesel engine
d) Boxer engine
View Answer

Answer: b
Explanation: Valve train is not present in the 2-stroke petrol engine, but to do the same work valves are replaced by ports, and its opening and closing is done by piston itself.

3. How many cam lobes are present on the camshaft per cylinder?
a) 6
b) 5
c) 3
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: There will be two cam lobes per cylinder head, one is for intake valve and another is for exhaust valve. In modern engines, Dual overhead cams are also present.
advertisement
advertisement

4. Why is the clearance given between bearing journals and the bores?
a) lubrication and metal expansion
b) Friction
c) For lubrication
d) Thermal expansion
View Answer

Answer: a
Explanation: The clearance given between bearing journals and the bores are given for lubrication and metal expansion in the range of 0.05 to 0.125mm.

5. What is the range of clearance given between bearing journals and the bores?
a) 0.06 to 0.5cm
b) 0.025 to 1.2mm
c) 0.5 to 1cm
d) 0.05 to 0.125mm
View Answer

Answer: d
Explanation:The clearance given between bearing journals and the bores are given in the range of 0.05 to 0.125mm. This also helps in cooling and reduces the wear due to friction.
Participate in Automotive Engine Design Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. The end wise movement of the camshaft is limited by which component?
a) Key
b) Spigot
c) Thrust plate
d) Shear plate
View Answer

Answer: c
Explanation:The end wise movement of the camshaft is limited by the thrust plate. Shear plate is added to bear the load in the weak joint of the welding.

7. What is the speed of the camshaft rotation?
a) Half the crankshaft speed
b) Double the crankshaft speed
c) Thrice the crankshaft speed
d) Same as crankshaft speed
View Answer

Answer: a
Explanation: The speed of the camshaft rotation is half the crankshaft speed and in overhead cams,Chain or belt type of drive is used to drive the camshaft.
advertisement

8. In overhead cams, which type of drive is used to drive camshaft?
a) Gear
b) Chain or belt
c) Chain
d) Toothed belt
View Answer

Answer: b
Explanation: Chain or belt type of drive is used to drive the camshaft. Gears are space consuming and adds weight to the engine and also is requires lubrication. So, gears are not used.

9. Which component, transmit the torque load from the drive to the drive pulley?
a) Facing
b) Backing plate
c) Molded teeth
d) Load-carrying cords
View Answer

Answer: d
Explanation: Load-carrying cords are used to transmit the torque load from the drive to the drive pulley. These are made of very strong flexible glass-fiber cords.
advertisement

10. What are bonded to the inside layer of the load-carrying cords?
a) Facing
b) Backing plate
c) Molded teeth
d) Load-carrying cords
View Answer

Answer: c
Explanation: Moulded teeth, which provide grip. Neoprene rubber teeth moldings are bonded to the inside layer of the load-carrying cords. Silent drive is the advantage of the toothed belt drive.

11. Which of the mentioned is the advantage of the toothed belt drive?
a) Silent drive
b) High vibration
c) High heat built up
d) High lubrication
View Answer

Answer: a
Explanation: In a flat belt type, the stress distribution is uneven and there is a slip. To overcome this V-tooths are made on it. Silent drive is the advantage of the toothed belt drive.

12. Which material is not used for timing gear?
a) Cast iron
b) Steel
c) Nichrome
d) Aluminum
View Answer

Answer: c
Explanation: Cast iron, steel, and aluminum are all the material used in timing gear based on their life. Whereas nichrome is a material that is usually found on the heating element.

13. Increased volumetric efficiency and reduced pumping losses can be done by varying cam timing using which component?
a) Variable cam phaser
b) Variable valve timing
c) Hard cam
d) Cylinder varying
View Answer

Answer: a
Explanation: Increased volumetric efficiency and reduced pumping losses can be done by varying cam timing using a Variable cam phaser component.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Auxiliary Systems.
To practice all areas of Automotive Engine Auxiliary Systems for Campus Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.