Automotive Engine Components Design Questions and Answers – IC Engine – Valves Design

«
»

This set of Automotive Engine Design Questions and Answers for Experienced people focuses on “IC Engine – Valves Design”.

1. Which are the two types of valves?
a) Sleeve and tapper valve
b) Mushroom and ball valve
c) Tapper and ball valve
d) Mushroom and sleeve valves
View Answer

Answer: d
Explanation: Mushroom and sleeve valves are the two types of valves used in the internal combustion engines and the mushroom valves are also known as poppet valves.
advertisement

2. What are the mushroom valves also known as?
a) Tapper valve
b) Sleeve valve
c) Poppet valve
d) Non-return valve
View Answer

Answer: c
Explanation: Mushroom valves are also known as poppet valves. Since it consists of a stem and one end enlarged to form a head that permits the flow through a passage surrounding the stem, that resembles the shape of a mushroom.

3. What does the poppet valve consisting of a disk known as?
a) Face
b) Stem
c) Head
d) Shank
View Answer

Answer: c
Explanation: The poppet valve that consists of a disk known as head and the poppet valve head at the end of a rod is known as the stem. Stem experience lesser heat compared to the face of the valve.
advertisement
advertisement

4. What is the poppet valve head at the end of a rod is known as?
a) Stem
b) Face
c) Head
d) Shank
View Answer

Answer: a
Explanation: The poppet valve that consists of a disk known as head and the poppet valve head at the end of a rod is known as the stem. This experience lesser heat compared to the face of the valve.

5. Which part of the valve is a conical surface that comes in contact with a valve seat?
a) Head
b) Face
c) Stem
d) shank
View Answer

Answer: b
Explanation: The poppet valve that consists of a disk known as the head, the poppet valve head at the end of a rod is known as stem and the valve is a conical surface that comes in contact with a valve seat known as a face.
advertisement

6. What is the face angle range for a poppet valve?
a) 20° to 50°
b) 35° to 60°
c) 30° to 45°
d) 40° to 55°
View Answer

Answer: c
Explanation: 30° to 45° is the face angle range for a poppet valve. The face angle and the face can be altered accordingly using grinding or skimming machines.

7. What is the small conical surface of the valve results in which property?
a) Self-centering
b) Increase in weight
c) Hardness
d) Strength
View Answer

Answer: a
Explanation: The small conical surface of the valve results in Self-centering. This is one of the important properties if this neglected, the charge won’t be compressed properly.
advertisement

8. What is the small space between the head and the face is known as?
a) Blank
b) Space
c) Stem
d) Margin
View Answer

Answer: d
Explanation: The small space between the head and the face is known as margin and the poppet valve head at the end of a rod is known as the stem. The margin contributes to improve airflow and durability.

9. In heavy-duty engines, which material is used in the valves?
a) Silicon-Chromium steel
b) Nickel-Chromium steel
c) Chromium-vanadium steel
d) Hardened steel
View Answer

Answer: c
Explanation: In heavy-duty engines, the valves are made by chromium-vanadium steel and in normal cars, nickel-Chromium steelor silicon-Chromium steel are used.
advertisement

10. Which material is used in the Inlet valves?
a) Chromium-vanadium steel
b) Nickel-Chromium steel
c) Silicon-Chromium steel
d) Hardened steel
View Answer

Answer: b
Explanation: Inlet valves are made of Nickel-Chromium steel and exhaust valves are made of Silicon-Chromium steel. In heavy-duty engines, the valves are made by chromium-vanadium steel.

11. Which material is used Exhaust valves?
a) Hardened steel
b) Silicon-Chromium steel
c) Nickel-Chromium steel
d) Chromium-vanadium steel
View Answer

Answer: b
Explanation: Inlet valves are made of Nickel-Chromium steel and exhaust valves are made of Silicon-Chromium steel. In heavy-duty engines, the valves are made by chromium-vanadium steel.

12. By which process valves are strengthened?
a) Heat-treated
b) Both heat treated and surface hardening
c) Surface hardening
d) Quenching
View Answer

Answer: b
Explanation: Valves are strengthened by both heat treating and surface hardening for inlet and exhaust at the temperature in the range 250 to 300HB.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Components Design.
To practice all areas of Automotive Engine Design for Experienced people, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter