Automotive Engine Auxiliary Systems Questions and Answers – Engine Components – Crankshafts

«
»

This set of Automotive Engine Auxiliary Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Engine Components – Crankshafts”.

1. To withstand which of the following the crank webs are made adequately strong?
a) To withstand the twisting and bending loads
b) To withstand the pressure difference
c) To withstand against the corrosion action
d) To withstand against the misfiring
View Answer

Answer: a
Explanation: The crankwebs should be adequately strong to withstand the twisting and the bending loads. However increasing their size excessively would increase the inertia which would tend to wind and unwind the crankshaft when the engine is running.
advertisement

2. Which of the following is defined as the distance between the axis of the main journal and the crankpin center lines is exactly one half of the engine stroke?
a) Crank length
b) Crank web
c) Crank-throw
d) Crank shift
View Answer

Answer: b
Explanation: The distance between the axis of the main journal and the crankpin center lines is exactly one half of the engine stroke and is called crank-throw which determines the crankshaft turning effort.

3. Which of the following helps in the uniform speed of crankshaft despite uneven power impulses of the engine cylinder?
a) Piston
b) Connecting rod
c) Gasket
d) Flywheel
View Answer

Answer: d
Explanation: The flywheel absorbs excess energy during the power stroke and gives out the absorbed energy during the other three strokes. Thus it is the flywheel that keeps the crankshaft rotating at the uniform speed throughout despite uneven power impulses of engine cylinders.
advertisement
advertisement

4. How much percentage of the cylinder bore size concerningthe thickness of the crank web?
a) 80
b) 60
c) 20
d) 40
View Answer

Answer: c
Explanation: The design features of a crankshaft is that the crankpin length is at least 30% of its diameter,which itself usually not less than 60% of the cylinder core. The thickness of the crank web is usually about 20% of the cylinder bore size.

5. Which of the following is termed as the escape of the gasses from the combustion chamber and entering into the crankshaft?
a) Scuffing
b) Piston slap
c) Buckling
d) Blow-by
View Answer

Answer: d
Explanation: Blow bye is the condition wherein the exhaust gasses escape from the combustion chamber and enter into the crankshaft and contamination of the oil takes place. To avoid this crankcase ventilation is provided.
advertisement

6. In the below-shown diagram what is the make of the missing part of the counterweights?
Find the part of counterweights from the given diagram
a) Crankpin
b) Oil hole
c) Thrust bearing
d) Flywheel
View Answer

Answer: a
Explanation: There are two types of counterweights and they are the integral counterweight and attached separately. The parts of both remain the same the parts are crankpin, Frank web and main journal, and counterweight. The above part is the crank pin.

7. Which of the following acts as a damper in a belt-driven crankshaft?
a) Fulcrum
b) Rocker arm
c) Belt
d) Strainer
View Answer

Answer: c
Explanation: The vibration damper reduces the torsional vibration utilizing the dragging effect produced by the inertia of damper flywheel. Engines with belt-driven crankshaft do not need vibration damper. The belt acts as a damper.
advertisement

8. Which of the following material is the most commonly used in the construction of crankshaft?
a) Cast steel
b) Bronze
c) Copper
d) lead
View Answer

Answer: a
Explanation: The crankshaft was initially forged but later on casting of the crankshaft has also become quite common. The cast crankshaft both steel as well as S.G iron have been used. The S.G iron has a high strength cast iron in which carbon is in the form of spherical modules of graphite.

9. Which of the following is not a major part of the crankshaft?
a) Main journal
b) Crank pins
c) Water pump
d) Crank webs
View Answer

Answer: c
Explanation: The main components of a crankshaft are the main journal, crankpins, crank webs, counterweights, and oil holes. Whereas the water pump has no role in the crankshaft construction. The main journal is supported in the main bearing in the crankcase.
advertisement

10. How many types of crankshaft construction are used universally?
a) 1
b) 2
c) 4
d) 6
View Answer

Answer: b
Explanation: The crankshaft are generally of two types, they are one piece and built up. In the built-up construction the crankpins and journals are bolted to crank arms, which also serves as flywheels. One-piece construction is almost universally used for automotive crankshaft.

11. How much is the ultimate tensile strength of the crankshaft material in MPa?
a) 400
b) 500
c) 600
d) 700
View Answer

Answer: c
Explanation: The ultimate tensile strength of the crankshaft material is about 600 MPa. The crankshaft must be adequately strong, tough, hard, and should possess high fatigue strength. As such proper material has to be selected for the construction.

12. What is the percentage of carbon present in a cast steel type crankshaft?
a) 0-1
b) 2-4
c) 1.35-1.6
d) 4-6
View Answer

Answer: c
Explanation: A typical cast steel for crankshaft has a carbon composition of 1.35-1.6 percentage. Along with carbon the stew contains chromium in 0.05-0.5 percentage, silicon 0.85-11 percentage, manganese 0.6-0.8 percentage etc.

13. Which of the following is also known as harmonic balancer?
a) Counterweight
b) Crank web
c) Vibration dampers
d) Main journal
View Answer

Answer: c
Explanation: Vibration damper is also called a harmonic balancer. It is mounted on the front end of the crankshaft. It consists of a damper flywheel-cum- crankshaft pulley and a driving flange connected with a rubber ring in between.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Auxiliary Systems.

To practice all areas of Automotive Engine Auxiliary Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter