Automotive Engine Components Design Questions and Answers – IC Engine – Side Crankshaft at Angle of Maximum Torque

«
»

This set of Automotive Engine Components Design Interview Questions and Answers for freshers focuses on “IC Engine – Side Crankshaft at Angle of Maximum Torque”.

1. In the formula sinΦ=\(\frac{sin⁡θ}{(l/r)}\), what is Φ?
a) The angle of inclination of the crankshaft with the line of action
b) The angle of inclination of connecting rod with the line of action
c) The angle of inclination of the crankshaft with the line of dead centers
d) The angle of inclination of connecting rod with the line of dead centers
View Answer

Answer: d
Explanation: In the formula sinΦ=\(\frac{sin⁡θ}{(l/r)}\), Φ is the angle of inclination of connecting rod with the line of dead centers and ϴ is the angle of inclination of the crank with a line of dead centers.
advertisement

2. In the formula sinΦ=\(\frac{sin⁡θ}{(l/r)}\), what is ϴ?
a) The angle of inclination of connecting rod with a line of dead centers
b) The angle of inclination of the crank with a line of action
c) The angle of inclination of the crank with a line of dead centres
d) The angle of inclination of the crank with connecting rod
View Answer

Answer: c
Explanation: In the formula sinΦ=\(\frac{sin⁡θ}{(l/r)}\), Φ is the angle of inclination of connecting rod with the line of dead centers and ϴ is the angle of inclination of the crank with a line of dead centres.

3. In the reaction (R1)v, what does v represent?
a) Reaction on the central plane
b) Reaction on a horizontal plane
c) Reaction on a vertical plane
d) The horizontal and vertical plane
View Answer

Answer: c
Explanation: In the reaction (R1)v, where R1 is the reaction at bearing 1 and v represents the reaction of the bearing 1 in the vertical component.
advertisement
advertisement

4. Calculate the bending moment, when Pt=47900N and lc=170mm?
a) 8143KN-mm
b) 5983KN-mm
c) 9075KN-mm
d) 4578KN-mm
View Answer

Answer: a
Explanation: Mb=Pt×lc
=47900×170
=8143KN-mm

5. Calculate the length of the bearing when the diameter of the crankpin is 150?
a) 377mm
b) 262.5mm
c) 938.7mm
d) 654.27mm
View Answer

Answer: b
Explanation: l1=1.75dc
=1.75×150
=262.5mm
advertisement

6. In the formula l1=1.75dc, what is dc?
a) Diameter of bore
b) The diameter of the connecting rod
c) The diameter of crankpin
d) Diameter of piston
View Answer

Answer: c
Explanation: In the formula l1=1.75dc, l1 is the length of the crankpin and dc is the diameter of the crankpin, generally d is always used to represent diameter.

7. Calculate the length of crankpin when the diameter of crankpin is 150?
a) 120mm
b) 178mm
c) 210mm
d) 160mm
View Answer

Answer: a
Explanation: lc=0.8dc
= 0.8×150
= 120mm
advertisement

8. In the formula c={\(\frac{l_1}{2}+t+\frac{l_2}{2}+m\)}, what is t?
a) Diameter of piston
b) The diameter of the connecting rod
c) Diameter of bore
d) Width of flywheel
View Answer

Answer: d
Explanation: In the formula c={\(\frac{l_1}{2}+t+\frac{l_2}{2}+m\)}, l1 is the length of the bearing 1, l2 is the length of the bearing 2, t is the width of flywheel and m is the excess part of crankshaft known as margin.

9. Calculate the tangential component, where Pq=71260N, Φ=7.32, ϴ=35?
a) 21878N
b) 18979N
c) 47977N
d) 18978N
View Answer

Answer: c
Explanation: Pt=PqSin(ϴ+Φ)
= 71260×sin (35+7.32)
= 47977N
advertisement

10. Calculate the radial component, where Pq=71260N, Ф=7.32, ϴ=35?
a) 89173.7N
b) 52689.3N
c) 21938.8N
d) 91732.18N
View Answer

Answer: b
Explanation: Pr= Pqcos(ϴ+Φ)
= 71260×cos (35+7.32)
= 52689.3N

11. Find the symmetry reactions R1 and R2 when load acting is 10KN?
a) 12873N and 7178N
b) 5000N and 6000N
c) 9138N and 21876N
d) 6000N and 12000N
View Answer

Answer: b
Explanation: r1=r2=\(\frac{W}{2}\)
=\(\frac{10000}{2}\)
=5000N

12. Which are the two stresses that act inside crankshaft?
a) Shear and bending stress
b) Compressive and bending stress
c) Tensile and compressive stress
d) Compressive and shear stress
View Answer

Answer: b
Explanation: Compressive and bending stress are the two stresses that act inside crankshaft and two resist these two stresses a reactive force R1 and R2 are produced.

13. Which of the mentioned below is the formula for total compressive stress?
a) A+B=C
b) (σc)tcb
c) τcab
d) ρ=ω+σ
View Answer

Answer: b
Explanation: (σc)tcb is the formula for total compressive stress, always stress is represented by σ and shear stress is represented by τ. Hence, (σc)tcb is the right answer.

14. Which of the mentioned below is the equation of resultant bending moment?
a) τ=\(\sqrt{(\eta_b)v^2+(\rho_b)h^2}\)
b) Mb=\(\sqrt{(M_b)v^2+(M_b)h^2}\)
c) ω=\(\sqrt{(M_b)v^2+(M_b)v^2}\)
d) Mb=\(\sqrt{(\omega_b)v^2+(\omega_b)h^2}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: Mb=\(\sqrt{(M_b)v^2+(M_b)h^2}\) is the equation of the resultant bending moment. Always resultant is the addition of horizontal and vertical components, and Mb represents the bending moment.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Components Design.
To practice all areas of Automotive Engine Components Design for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter