Automotive Engine Auxiliary Systems Questions and Answers – Battery Troubles

«
»

This set of Automotive Engine Auxiliary Systems written test Questions & Answers focuses on “Battery Troubles”.

1. By how much variation in the gravity points cell gravity variation can be found?
a) 9
b) 5
c) 10
d) 6
View Answer

Answer: c
Explanation: Cell gravity variation is one among the other battery troubles during the cell gravity variation the gravity readings of all the cells should be the same. If the reading of some cells is different from the rest by more than 10 gravity points, it indicates the loss of acid from a cell.
advertisement

2. To avoid which of the following the water level in the electrolyte should be checked periodically?
a) To control the temperature
b) To control the pressure
c) To avoid the damage of the separator and plates
d) To avoid the damage of the electrodes
View Answer

Answer: c
Explanation: The water in the electrolyte keeps on evaporating and periodic checks must be made to ensure that proper level and gravity is being maintained. If this is not done, the separators and the plate may be permanently damaged.

3. Which is the liquid that is used in the cleaning of the battery terminals and clamps to avoid corrosion?
a) Hydrochloric acid
b) Dilute sulphuric acid
c) Liquid ammonia
d) Liquid nitrogen
View Answer

Answer: c
Explanation: Due to oxidation the battery terminals and the clamp must be cleaned after regular intervals. After cleaning with a cloth moistened with liquid ammonia, a coat of petroleum jelly helps to retard their corrosion again.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not a cause for deterioration of plates?
a) The high specific gravity of the electrolyte
b) Freezing of electrolyte
c) Mechanical damage to the battery
d) The proper mixture of water and acid
View Answer

Answer: c
Explanation: The deterioration of plates may be caused by any of the following like very high charging or discharging rate, the high specific gravity of the electrolyte, freezing of electrolyte, mechanical damage due to rough ride whereas as the proper mixture of acid and water slows down the deterioration of plates.

5. Which of the following is not a reason for the self-discharge of the battery?
a) Contamination of electrolyte
b) Damaged separators
c) Long term storage
d) Use of distilled water for electrolyte
View Answer

Answer: d
Explanation: The main cause for self-discharging of the battery are contamination of the electrolyte, damaged separators and long time storage. By using pure sulphuric acid and distilled water for preparing electrolyte helps in the life of the battery.
advertisement

6. Which of the following increases due to a reduction in the capacity of battery plates due to sulphation?
a) Pressure
b) Internal resistance
c) Temperature
d) Enthalpy
View Answer

Answer: b
Explanation: Large lead sulphate crystals, whitish in colour are formed on the plates. These crystals are difficult to be converted back into active materials on recharging. Sulphation of the battery reduces the capacity and increases the internal resistance of the cells.

7. Which of the following is the result of long term storage of the battery?
a) Low load
b) variation in pressure
c) Variation in enthalpy
d) Stratification
View Answer

Answer: d
Explanation: Stratification is one of the battery troubles. Long term storage of the battery causes stratification of the electrolyte, for example, the bottom layer becomes heavier than the top layers. Such stratification sets up local equalising currents which increase the self-discharge rate.
advertisement

8. In which type of battery there is no requirement of any water during normal service?
a) Lead-acid
b) Lithium-ion
c) Lead-cadmium grid
d) Zinc-air
View Answer

Answer: a
Explanation: In the lead-cadmium grid battery does not require any water to be added during normal service, as excessive water loss may be caused due to higher than normal charging rate due to incorrect setting of the regulator.

9. Which of the following is the reason for the discolouring of electrolyte?
a) Improper water and acid in the electrolyte
b) Plates are disintegrating
c) No proper vent plugs
d) Freezing material in the electrolyte
View Answer

Answer: b
Explanation: Discolouring of electrolyte is one of the battery troubles. The discolouring of the electrolyte is an indication that the plates are disintegrating and the battery has almost exhausted its life.
advertisement

10. Which among the following damage leads to internal short-circuiting?
a) Separator
b) Post strap
c) Vent plug
d) Container
View Answer

Answer: a
Explanation: The internal short-circuiting is caused by either damaged separators or when the active material dropping from the plate forms itself into a heap so high as to cause short-circuiting. It results in rapid self-discharge and sulphation.

11. Which of the following is not a precaution to avoid sulphation?
a) Proper electrolyte level
b) Proper specific gravity
c) Rapid discharging
d) Proper water addition
View Answer

Answer: c
Explanation: The battery which is not excessive sulphates can be recharged keeping the charging rate low. The precautions to avoid sulphation are the battery water level should be checked, and the electrolyte level and gravity level should be maintained at the proper value and heavy discharge of battery should be avoided.

12. Which of the following lead to the bulged case of a battery?
a) Loss of water
b) Internal short-circuiting
c) Sulphation
d) Overcharging
View Answer

Answer: d
Explanation: The main trouble a faces is bulged case which because of overcharging of the battery to avoid overcharging the regulated voltage must be reduced. And the clamps should not be too tight and the temperature of the battery should be maintained.

13. Which of the reason for cracking of the battery container as shown below?
Find the reason for cracking of the battery container
a) Mechanical shocks and jolts
b) High-pressure relief
c) Temperature difference
d) Variation in voltage
View Answer

Answer: a
Explanation: The container develops cracks generally due to mechanical shocks caused by rough roads jolts or rough handling. If the cracks are on the outer walls, the electrolyte will leak. Cracks on the interior cause internal short-circuiting of the plates of the two adjoining cells.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Auxiliary Systems.

To practice all written questions on Automotive Engine Auxiliary Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.