Automotive Engine Components Design Questions and Answers – IC Engine – Design of Centre Crankshaft

«
»

This set of Automotive Engine Components Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “ IC Engine – Design of Centre Crankshaft”.

1. Which are the two forces experienced by the center crankshaft?
a) Tensile and compressive
b) Tensile and Bending
c) Compressive and torsional
d) Bending and torsional
View Answer

Answer: d
Explanation: The Crankshaft is subjected to the bending and torsional moments due to force by crankpin, the weight of flywheel and belt tension.
advertisement

2. Force is exerted by connecting rod on which portion of the crankshaft?
a) Gudgeon pin
b) Spigot
c) Crankpin
d) Pin
View Answer

Answer: c
Explanation: Force is exerted by the connecting rod on the crankpin and this force obtained by the piston. Crankpin connects both the connecting rod and the crankshaft.

3. Weight of flywheel force, always act on which direction?
a) Horizontally leftward
b) Horizontally rightward
c) Vertically downward
d) Vertically upward
View Answer

Answer: c
Explanation: Weight of flywheel(W) acts downward in the vertical Direction and resultant belt tension acts in the horizontal direction (P1 + P2). Flywheel balances the rotating crankshaft.
advertisement
advertisement

4. Resultant belt tension from the flywheel acts in which direction?
a) Horizontal
b) Right side
c) Forward
d) Vertical
View Answer

Answer: a
Explanation: Weight of flywheel(W) acts downward in the vertical Direction and resultant belt tension acts in the horizontal direction (P1 + P2). V-belts are used very often in automobiles.

5. At what position, crankshaft experience maximum bending moment?
a) Bottom dead center
b) Top dead center
c) Middle position
d) Dead center
View Answer

Answer: b
Explanation: The crank is at the top dead center position and subjected to maximum bending moment and no torsional moment. At this position Piston, the connecting rod forms a straight axis. So bending takes place.
advertisement

6. What is the value of the torsional moment when the crankshaft is at the top dead center?
a) Bending moment
b) Torsional moment
c) No torsional moment
d) Stress
View Answer

Answer: c
Explanation: The crank is at the top dead center position and subjected to maximum bending moment and no torsional moment. Torsional moment is a twisting force.

7. When does crankshaft experience a maximum torsional moment?
a) At angled position
b) At zero degree
c) At 180 degree
d) At 360 degree
View Answer

Answer: a
Explanation: The crank is at an angle with the line of dead center positions and subjected to maximum torsional moment. Angled position is when the piston is in the middle of the cylinder.
advertisement

8. The crankshaft is manufactured using which process?
a) Drop casting
b) Split casting
c) Casting
d) Drop forging process
View Answer

Answer: d
Explanation: The crankshaft is subjected to fluctuating stresses and it should have sufficient endurance limit stress. Parts manufactured with Forging can withstand high stresses

9. Which material is used for crankshaft?
a) Carbon steel
b) Carbon fiber
c) Plain carbon steel
d) Bulged carbon steel
View Answer

Answer: c
Explanation: The popular materials used for crankshaft are plain carbon steels and alloy steels. The plain carbon steels include 40C8 and 50C4.This results in lightweight, and less wear and tear.
advertisement

10. Which alloy steels are used for making crankshaft?
a) Bronze
b) Nickel-chromium steels
c) Chromoly
d) Plane steel
View Answer

Answer: b
Explanation: The alloy steels used for making crankshaft are nickel-chromium steels such as 16NiCr2, 35NiCr2, and 40Ni10Cr3Mo6. Hence, nickel-chromium steels are the right answer.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Components Design.

To practice all areas of Automotive Engine Components Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter