Automotive Engine Auxiliary Systems Questions and Answers – Leakage Preventers – Gaskets

«
»

This set of Automotive Engine Auxiliary Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Leakage Preventers – Gaskets”.

1. Which component is used to provide a tight-fitting joint between Cylinder and cylinder head?
a) Revet
b) Casting
c) Welding
d) Gasket
View Answer

Answer: d
Explanation: Gaskets are used to provide a tight-fitting joint between Cylinder and cylinder head, between crank-case and oil pan, between the cylinder block and manifolds.
advertisement

2. Which of the mentioned below is not the material of gasket?
a) Cork
b) PVC
c) Asbestos
d) Rubber
View Answer

Answer: b
Explanation: Cork, Asbestos, and Rubber all the material used for different engine gasket, whereas PVC i.e., Poly-Vinyl Chloride is a material used in water pipes.

3. Cork is made of which natural resource?
a) Seeds
b) Animal fat
c) Fossils
d) Bark of Oak
View Answer

Answer: d
Explanation: Cork is one of the oldest gasket materials obtained from the bark of oak and pine trees and oil-resistant synthetic rubber gaskets are frequently used in oil pan corner joints.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which gaskets are frequently used in oil pan corner joints?
a) Oil-resistant synthetic rubber gasket
b) Fibers of asbestos
c) Cork
d) Heated cork
View Answer

Answer: a
Explanation: Oil-resistant synthetic rubber gaskets are frequently used in oil pan corner joints. The material of these gaskets should be resistant to the chemical reactions.

5. What is the combustion pressure experienced by the gasket between the cylinder head and engine block in a petrol engine?
a) 1500KPa
b) 450KPa
c) 2000KPa
d) 700KPa
View Answer

Answer: d
Explanation: The combustion pressure experienced by the gasket between cylinder head and engine block in a petrol engine is 700KPa and for turbo-charged diesel engine it is 2000KPa.
advertisement

6. What is the combustion pressure experienced by the gasket between cylinder head and engine block in a turbocharged diesel engine?
a) 1500KPa
b) 450KPa
c) 2000KPa
d) 700KPa
View Answer

Answer: c
Explanation: The combustion pressure experienced by the gasket between cylinder head and engine block for turbo-charged diesel engine it is 2000KPa. Since then the air is force injected, high pressure and temperature is generated.

7. What is the combustion temperature experienced by the gasket between the cylinder head and engine block in a petrol engine?
a) more than 1100°C
b) less than 700°C
c) more than 2400°C
d) less than 200°C
View Answer

Answer: a
Explanation: The combustion pressure experienced by the gasket between cylinder head and engine block in a petrol engine is 700KPa and it should withstand the temperature more than 1100°C.
advertisement

8. Which type of gasket is used on I-head engines?
a) Metal sandwich-type
b) Shim type
c) Embossed steel
d) Both Shim or embossed steel type
View Answer

Answer: d
Explanation: Embossed steel or shim type is generally used on the I-head engine, metal sandwich type is made of either copper and asbestos or steel and asbestos; mainly used on passenger cars, trucks, etc.

9. Which type of gasket is used in passenger cars?
a) Shim type
b) Embossed steel
c) Shimbestos
d) Metal sandwich
View Answer

Answer: d
Explanation: Metal sandwich type is made of either copper and asbestos or steel and asbestos; mainly used on passenger cars, trucks, etc. There is a chance of leakage of charge, so two metal sheets are integrated on either side of the gasket.
advertisement

10. Which type of gasket is the combination of a thin steel heat shield and a specially treated metal-reinforced asbestos?
a) Shim type
b) Embossed steel
c) Shimbestos
d) Metal sandwich
View Answer

Answer: c
Explanation: Shimbestos type of gaskets is the combination of a thin steel heat shield on one side and highly resilient, a specially treated metal-reinforced asbestos on the top of the side.

11. Which type of gasket is made of perforated steel sandwiched between two treated asbestos sheets?
a) Shim type
b) Embossed steel
c) Shimbestos
d) Felbestos
View Answer

Answer: d
Explanation: Felbestos type of gasket is made of perforated steel sandwiched between two treated asbestos sheets and cork, Fecoid and Felcoprene are the material used as oil pan gasket.

12. Which material is not used as oil pan gaskets?
a) Cork
b) Felcoid
c) Asbestos
d) Felcoprene
View Answer

Answer: c
Explanation: Cork, Fecoid, and Felcoprene are the material used as an oil pan gasket.The materials of these gaskets should be resistant to the chemical reactions and withstand high temperatures.

13. Which type of gaskets are treated to withstand anti-freezers?
a) Pump gasket
b) Manifold gasket
c) Oil pan gasket
d) Cylinder head gasket
View Answer

Answer: a
Explanation: Several materials are available for pump gaskets such as asbestos, karropak, felcoid, etc, they are treated to withstand oil, water, petrol, and anti-freezers.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Auxiliary Systems.

To practice all areas of Automotive Engine Auxiliary Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.