Automotive Engine Components Design Questions and Answers – IC Engine – Side Crankshaft at TDC Position

«
»

This set of Automotive Engine Components Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “IC Engine – Side Crankshaft at TDC Position”.

1. Which type of crankshaft is supported by two bearings?
a) Top crankshaft
b) Bottom crankshaft
c) Side crankshaft
d) Center crankshaft
View Answer

Answer: c
Explanation: The forces acting on the center crankshaft at the top dead centre position are two principal forces and to withstand this, the crankshaft is supported by two bearings.
advertisement

2. In the design of side crankshaft at TDC position, the driven belt is assumed to be in which direction?
a) Vertical
b) Angled
c) Horizontal
d) Perpendicular
View Answer

Answer: c
Explanation: A crankshaft is subjected to bending and torsional moments due to the following two forces. Hence, In the design of centre crankshaft at the TDC position, the driven belt is assumed to be in a horizontal direction.

3. In the design of side crankshaft at TDC position, the crank alone is at which position?
a) BDC position
b) ODC position
c) TDC position
d) HDF position
View Answer

Answer: c
Explanation: A crankshaft is subjected to bending and torsional moments due to the following three forces. Hence, In the design of side crankshaft at the TDC position, the crank alone is at the TDC position.
advertisement
advertisement

4. In the design of side crankshaft at the TDC position, the engine is placed in which position?
a) Vertical
b) Horizontal
c) Parallel
d) Perpendicular
View Answer

Answer: a
Explanation: A crankshaft is subjected to bending and torsional moments due to the following two forces. Hence, In the design of side crankshaft at the TDC position, the engine is placed in a vertical position.

5. The reactions at the bearing 1 and 2 are due to which part of the engine?
a) Weight of camshaft
b) Weight of connecting rod
c) Weight of flywheel
d) Weight of the gears
View Answer

Answer: c
Explanation: The reactions at the bearing 1 and 2 are due to the weight of the flywheel(W) and the sum of their belt tensions(P1+P2) and reaction forces denoted by R1 and R2.
advertisement

6. Calculate the length of the bearing when the diameter of crankpin is 50mm?
a) 35 to 55mm
b) 87 to 90mm
c) 75 to 100mm
d) 91 to 109mm
View Answer

Answer: c
Explanation: l1=1.5dc to 2dc
=1.5×50 to 2×50
=75 to 100mm

7. In the formula Pb=\(\frac{R_1}{d_1l_1}\), what is Pb?
a) Bearing pressure
b) Torsional moment
c) Force
d) Shear force
View Answer

Answer: a
Explanation: In the formula Pb=\(\frac{R_1}{d_1l_1}\), Pb is the bearing pressure, R1 is the reaction force at bearing 1, d1 and l1 are the diameter and length of bearing 1.
advertisement

8. Calculate the bearing pressure when the reaction at 1 is 176700N and the length and diameter of crankpin are 120mm and 150mm.
a) 8.15N/mm2
b) 7.89N/mm2
c) 5.67N/mm2
d) 9.81N/mm2
View Answer

Answer: d
Explanation: Pb=\(\frac{R_1}{d_1l_1}\)
Pb=176700/(120×150)
=9.81N/mm2

9. Calculate the bending moment when load is 176700N, length of bearing is 265mm, thickness is 90mm and length of crank pin is 120mm?
a) 8.738×106N-mm
b) 89.3×106N-m
c) 55.21×106N-mm
d) 45.89×106N-m
View Answer

Answer: c
Explanation: Mb=Pp[0.75lc+t+0.5l1]
=176700[0.75×120+90+0.5×265]
=55.21×106N-mm
advertisement

10. In the formula Mb=Pp[0.75lc+t+0.5l1], what is l1?
a) Length of shaft
b) Length of bearing
c) Length of connecting rod
d) Length of crank
View Answer

Answer: b
Explanation: In the formula Mb=Pp[0.75lc+t+0.5l1], Mb is the bending moment, lc is the length of the crankpin, t is the thickness, l1 is the length of the bearing 1.

11. Does the crank pin act as a which beam inside crankshaft?
a) Simply supported
b) Cantilever
c) Overhanging
d) Roller supported
View Answer

Answer: b
Explanation: The crankpin acts as a cantilever beam inside crankshaft and subjected to maximum bending moment on the crankshaft.

12. When the crank web is subjected to stresses, bending stress acts on which plane?
a) Horizontal
b) Both horizontal and vertical
c) Vertical
d) normal
View Answer

Answer: b
Explanation: When the crank web is subjected to stresses, bending stress acts on Both horizontal and vertical planes. This bending stress is equally divided on both the planes.

13. In the formula Mt=Pt×r, what is Pt?
a) Vertical component
b) Tangential component
c) Horizontal component
d) Normal component
View Answer

Answer: b
Explanation: In the formula Mt=Pt×r, Pt is the tangential component, Mt is the torsional moment and r is the crank radius. To avoida torsional moment, torsional rigidity should be good.

14. What is the thickness of the crankweb when the diameter of the crankpin is 50mm?
a) 12.5 to 77.5mm
b) 22.5 to 37.5mm
c) 28.7 to 48.5mm
d) 31.9 to 34.0mm
View Answer

Answer: b
Explanation: Thickness of the crank web is given by t=0.45dcto 0.75dc
t=0.45×50 to 0.75×50
=22.5 to 37.5mm.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Components Design.

To practice all areas of Automotive Engine Components Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter