Automotive Engine Components Design Questions and Answers – IC Engine – Piston Skirt

«
»

This set of Automotive Engine Components Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “IC Engine – Piston Skirt”.

1. Which portion of the piston is known as a skirt?
a) The portion above compression rings
b) The portion between compression and oil rings
c) The portion above the oil rings
d) The portion below oil rings
View Answer

Answer: d
Explanation: Skirt is the cylindrical portion in the piston between the last oil scraper ring and the open end of the piston. Hence, Portion below oil rings is the correct answer.
advertisement

2. Maximum side thrust is experienced during which stroke?
a) Intake stroke
b) Exhaust stroke
c) Expansion stroke
d) Suction stroke
View Answer

Answer: c
Explanation: Side thrust is due to the sudden load on the piston and this is experienced during the downward moment of the piston i.e., during the expansion stroke.

3. Which of the mentioned below is the formula for calculating side thrust considering coefficient of friction?
a) Side thrust=PbD
b) Side thrust=PbDLs
c) Side thrust=μ\((\frac{\pi D^2}{4})\)Pmax
d) Side thrust=\((\frac{\pi D^2}{4})\)Pmax
View Answer

Answer: c
Explanation: In the formula, we should concentrate on the Co-efficient of friction and it is present in the formula of Side thrust=μ\((\frac{\pi D^2}{4})P\)Pmax.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the mentioned below is the formula for calculating side thrust considering stroke length?
a) Side thrust=PbDLs
b) Side thrust=PbD
c) Side thrust=μ\((\frac{\pi D^2}{4})\)Pmax
d) Side thrust=μ\((\frac{\pi D^2}{4})\)
View Answer

Answer: a
Explanation: In the formula, we should concentrate on stroke length ls and the stroke length is present in the formula of Side thrust= PbDLs.

5. In the formula Side thrust=μ\((\frac{\pi D^2}{4})\)Pmax what is the unit of Pmax?
a) N
b) N/mm2
c) N/m
d) N/mm
View Answer

Answer: b
Explanation: In this formula of side thrust, µ is the coefficient of friction, D is the bore diameter and Pmax is the maximum bearing pressure and unit of pressure is always N/mm2.
advertisement

6. In the formula Side thrust=PbDLs what is the unit of ls?
a) Cm
b) Km
c) mm
d) m
View Answer

Answer: c
Explanation: In this formula for side thrust Pb is the allowable bearing pressure, D is the diameter whereas ls is the stroke length and it is always taken in mm.

7. Calculate the side thrust when μ=0.1, D=85mm and Pmax=4N/mm2?
a) 2269.8N/mm2
b) 100N/mm2
c) 3264N/mm2
d) 4563.4N/mm2
View Answer

Answer: a
Explanation: Side thrust=μ\((\frac{\pi D^2}{4})P_{max}\)
=0.1×\((\frac{\pi\times 85^2}{4})\times 4\)
= 2269.8N/mm2
advertisement

8. Calculate the stroke length when side thrust is 19634.95N/mm2, Pb=0.4N/mm2 and D=250mm?
a) 180.4mm
b) 143.4mm
c) 180.9mm
d) 196.3mm
View Answer

Answer: d
Explanation: Side thrust= PbDLs
19634=0.4×250×Ls
Ls=196.3mm

9. Calculate the empirical relationship for the length of the skirt when D=80mm?
a) 20 to 40mm
b) 35 to 70mm
c) 52 to 64mm
d) 43 to 57mm
View Answer

Answer: c
Explanation: ls= (0.65D) to (0.8D)
=0.65×80 to 0.8×80
= 52 to 64mm
advertisement

10. Calculate the empirical relationship for the length of the piston when D=80mm?
a) 60 t0 90mm
b) 80 to 120mm
c) 70 to 100mm
d) 90 to 110mm
View Answer

Answer: b
Explanation: L= D to 1.5D
= 80 to 1.5×80
= 80 to 120mm

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Components Design.

To practice all areas of Automotive Engine Components Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.