Automotive Engine Auxiliary Systems Questions and Answers – Testing the Starting System

«
»

This set of Automotive Engine Auxiliary Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Testing the Starting System”.

1. Which device is used to check the current?
a) Ammeter
b) Voltmeter
c) Galvanometer
d) Odometer
View Answer

Answer: a
Explanation: The device used to check the current is the ammeter and the device used to check the voltage is the voltmeter, the galvanometer is used to detect and indicate electric current.
advertisement

2. Which device is used to check the voltage?
a) Ammeter
b) Voltmeter
c) Galvanometer
d) Odometer
View Answer

Answer: b
Explanation:The device used to check the voltage is the voltmeter and the device used to check the speed is the odometer, the device used to check the RPM is the tachometer.

3. Continuity in the field windings can be tested in which device?
a) Voltmeter
b) Multimeter
c) Galvanometer
d) Ammeter
View Answer

Answer: b
Explanation: Continuity should exist in the field windings which may be tested with a multimeter. There should also be perfect insulation between the yoke and the field.
advertisement
advertisement

4. If there is a wear or damage is more than the permissible limits, what has to be done?
a) Replace the brushes
b) Grind the brushes
c) Skim the brushes
d) Mill the brushes
View Answer

Answer: a
Explanation: Examine the brushes visually for wear and damage, if the wear or damage is more than the permissible limits, replace the concerned brushes.

5. In the case of shift, it must be noted that the test should not be continued for more than how many seconds?
a) 31-40min
b) 5-7sec
c) 30-55min
d) 10-15seconds
View Answer

Answer: d
Explanation: In the case of shift, it must be noted that the test should not be continued for more than 10-15 seconds. Disconnect the lead wire connecting the switch to the starter motor.
advertisement

6. Which accessory in the car is used to indicate the working condition of starter motor?
a) Speaker
b) Light
c) Alternator
d) Battery
View Answer

Answer: b
Explanation: The lights in the car are used to indicate the working condition of the starter motor, lights may go off, it might get dim or it is unaffected all this indicates the problem of the starter motor.

7. Lights go off completely, what does this indicate concerning Starter motor?
a) Low battery power
b) Loose connection
c) Open circuit in the field winding
d) Defective starter motor
View Answer

Answer: b
Explanation: This is due to some loose connection in the circuit, most likely near the battery. This may be located and rectified accordingly by tightening the nut and checking the wire.
advertisement

8. Lights get dim heavily, what does this indicate concerning Starter motor?
a) Weak battery
b) Loose connection
c) Open circuit in the field winding
d) Defective starter motor
View Answer

Answer: a
Explanation: This problem is due to a weak battery and the solution is the battery has to be recharged or it has to be replaced with a new battery. The battery used in automobiles is a lead-acid battery.

9. Lights dim but slightly, what does this indicate concerning Starter motor?
a) Weak battery
b) Loose connection
c) Open circuit in the field winding
d) Defective starter motor
View Answer

Answer: c
Explanation: This problem is due to an open circuit in the field winding or the armature of the starting motor, this can be tested accordingly and fix the issue.
advertisement

10. Lights remain unaffected, what does this indicate concerning Starter motor?
a) Weak battery
b) Loose connection
c) Open circuit in the field winding
d) Defective starter motor
View Answer

Answer: c
Explanation:This problem is due to the open circuit, the wiring of every component has to be tested individually and the defective component has to be replaced.

11. In modern starters, the pole shoes are replaced with which component?
a) Titanium coil
b) Carbon brushes
c) Permanent magnet
d) Electro-magnet
View Answer

Answer: c
Explanation: In modern starters, the conventional field windings and the pole shoes are replaced with permanent magnets. Hence permanent magnets are the right answer.

12. How is the drive system between the engine and gearbox in modern starter motor?
a) Shaft drive
b) Belt drive
c) Belt drive or connected directly to the flywheel
d) Connected directly to the flywheel
View Answer

Answer: c
Explanation: It can be the belt-driven or connected directly to the flywheel between the engine and the gearbox. The former needs less amount of copper and iron.

13. What is the minimum cranking speed for a C.I engine without glow-plugs?
a) 150-180rpm
b) 60 to 140rpm
c) 60-90rpm
d) 100-200rpm
View Answer

Answer: d
Explanation: The minimum cranking speed for a reciprocating S.I engine is 60-90rpm, for the rotary engine it is 150-180rpm and for the C.I engine without glow plugs is 100-200rpm.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Auxiliary Systems.

To practice all areas of Automotive Engine Auxiliary Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter