Automotive Engine Components Design Questions and Answers – IC Engine – Whipping Stress

«
»

This set of Automotive Engine Components Design Questions & Answers for Exams focuses on “IC Engine – Whipping Stress”.

1. The small end of connecting rod experience which motion?
a) Rotary motion
b) Circular motion
c) Epicyclic motion
d) Translation motion
View Answer

Answer: d
Explanation: The small end of the connecting rod is subjected to pure translation motion while the big end is subjected to pure rotary motion. The translation motion is by piston.
advertisement

2. The big end of connecting rod experience which motion?
a) linear motion
b) Reciprocating motion
c) Rotary motion
d) Epicyclic motion
View Answer

Answer: c
Explanation: The big end of the connecting rod is subjected to pure rotary motion. This rotary motion is by the crankshaft, which is connected through a big end cap with bolts.

3. The intermediate points on the connecting rod move in which orbit?
a) Rectangular orbit
b) Circular orbit
c) Elliptical orbit
d) Triangular orbit
View Answer

Answer: c
Explanation: The intermediate points on the connecting rod move in elliptical orbits. It is a special case of a circular orbit, with eccentricity equal to 0.
advertisement
advertisement

4. The bending stress due to inertia force is known as _________
a) Whipping stress
b) Axial stress
c) Shear stress
d) Angular stress
View Answer

Answer: a
Explanation: The lateral oscillations of the connecting rod induce inertia forces that act all along the length of the connecting rod causing bending. This type of action is called whipping stress.

5. What is the formula for the mass of the connecting rod when l=1?
a) A=ρm
b) mi=Aρ
c) ρ=mlA
d) σ=mρ
View Answer

Answer: b
Explanation: The Mass of the connecting rod is given by m1= volume ×density
m1= area ×length ×density
m1= A(1)(ρ)
m1= Aρ
advertisement

6. Calculate the area of cross-section when the thickness of the web is 5mm?
a) 190mm2
b) 210mm
c) 275mm2
d) 198mm
View Answer

Answer: c
Explanation: A=11t2
= 11×52
= 275mm2

7. In the formula (Mb)max=mω2 \(r\frac{L}{9\sqrt{3}}\) what is the unit of r?
a) m
b) Km
c) mm
d) Cm
View Answer

Answer: a
Explanation: In this formula m is the mass of connecting rod, r is the crank radius and L is the length of connecting rod, and r is taken in meters(m).
advertisement

8. In the formula m=mlL, what is the unit of m?
a) g
b) Ton
c) m
d) Kg
View Answer

Answer: d
Explanation: Here m is the mass of connecting rod, ml is the mass of connecting rod per unit length and L is the length of connecting rod, and mass is taken in Kg.

9. Calculate the whipping stress when Mb=105.14Kn-mm, y=20mm, and I=143018.66mm4?
a)11.8N/mm2
b)13.79N/mm
c)14.7N/mm2
d)15.9N/mm
View Answer

Answer: c
Explanation: \(\sigma=\frac{M_bY}{I}\)r
= \(\frac{105.14×10^3×20}{143018.66}\)
= 14.7N/mm2
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Components Design.

To practice all exam questions on Automotive Engine Components Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter