Automotive Engine Auxiliary Systems Questions and Answers – Starting System – Bendix Drives

«
»

This set of Automotive Engine Auxiliary Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “ Starting System – Bendix Drives”.

1. Which are the two types of Bendix drives?
a) Inboard and outboard
b) Inboard and onboard
c) Onboard and outboard
d) Onboard and bottom board
View Answer

Answer: a
Explanation: Inboard and outboard are the two types of Bendix drives. In the outboard type pinion moves away from the starting motor to engage the flywheel whereas in the inboard type it moves towards the starting motor.
advertisement

2. In outboard type, the pinion moves which side to the starting motor?
a) Up
b) Towards
c) Away
d) Downward
View Answer

Answer: c
Explanation: Inboard and outboard are the two types of Bendix drives. In the outboard type pinion moves away from the starting motor to engage the flywheel whereas in the inboard type it moves towards the starting motor.

3. In inboard type, the pinion moves which side to the starting motor?
a) Up
b) Towards
c) Away
d) Downward
View Answer

Answer: b
Explanation: Inboard and outboard are the two types of Bendix drives. In the outboard type pinion moves away from the starting motor to engage the flywheel whereas in the inboard type it moves towards the starting motor.
advertisement
advertisement

4. The sleeve can slide or turn freely over which part of the motor?
a) Shaft
b) Body
c) Commuter
d) Armature
View Answer

Answer: a
Explanation: The sleeve can slide or turn freely over the shaft of the motor and the shaft is keyed to the fixed down head which is connected torsionally to the sleeve through a coil spring.

5. The lock pin comes out of the detent due to which force?
a) Normal force
b) Centripetal force
c) Shear force
d) Centrifugal force
View Answer

Answer: d
Explanation: The lock pin comes out of the detent due to centrifugal force which overcomes the spring force. The pinion then gets disengaged as in the case of the standard Bendix drives.
advertisement

6. Which pin is loaded with a spring which is stiffer than the spring of lock-pin?
a) Race pin
b) Anti-drift pin
c) Circlip pin
d) Roll pin
View Answer

Answer: b
Explanation: The Anti-drift pin is loaded with a spring that is stiffer than the spring of lock-pin. This prevents the drifting of the pinion to engage with the flywheel.

7. When the motor is started, the sleeve starts rotating along with which part of the motor?
a) Windings
b) Armature shaft
c) Poles and brushes
d) Commuter
View Answer

Answer: b
Explanation: When the motor is started, the sleeve starts rotating along with the armature shaft of the motor. A spring under compression is employed in between the sleeve and the nut which is fixed on the end of the armature shaft.
advertisement

8. When pinion gear starts to rotate, which part offers initial resistance?
a) Flywheel
b) Crankshaft
c) Connecting rod
d) Springs
View Answer

Answer: a
Explanation: When the pinion gear starts to rotate, it is offered by an internal resistance by the flywheel which is stationary when the vehicle is in a standstill position.

9. Which type of Bendix drive is used to avoid the damage caused due to a false engine starting?
a) Overrunning clutch
b) Rubber spring
c) Compression type
d) Folo-thru
View Answer

Answer: b
Explanation: Rubber spring Bendix drive is used to avoid the damage caused due to false engine starting the piston gets disengaged and an attempt is made to bring it back.
advertisement

10. Dyer Bendix drive is used in which type of vehicle?
a) Cars
b) Bikes
c) Heavy-duty vehicle
d) Light-duty vehicle
View Answer

Answer: c
Explanation: Dyer Bendix drive is used in the Heavy-duty type of vehicle, it is designed to complete engagement of the pinion with the flywheel gear.

11. In Dyer Bendix drive, the spiral teeth have which type of motion?
a) Linear motion
b) Colinear motion
c) Angular motion
d) Perpendicular motion
View Answer

Answer: c
Explanation: When the shift sleeve is pushed to the right and consequently the pinion is also moved in that direction, because of the spiral teeth, there is angular motion.

12. The shell is connected with the armature shaft through splines and the collar is attached to which part?
a) Collar
b) Key
c) Pinion
d) Spigot
View Answer

Answer: c
Explanation: The shell is connected with the armature shaft through splines and the collar is attached to Pinion of the starting motor to start the vehicles.

13. Lubrication causes the dirt to accumulate on the sleeve and which part?
a) Spigot
b) Collar
c) Pinion
d) Key
View Answer

Answer: c
Explanation: Lubrication causes the dirt to accumulate on the sleeve and pinion teeth which cause sticking of pinion and inertia drives are that the pinion and the sleeve should not be lubricated.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Auxiliary Systems.

To practice all areas of Automotive Engine Auxiliary Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.