Automotive Engine Components Design Questions and Answers – IC Engine – Thickness of Piston Head

«
»

This set of Automotive Engine Components Design Objective Questions & Answers focuses on “IC Engine – Thickness of Piston Head”.

1. Which are the two types of piston head?
a) Cup and flat type
b) Cup and cone type
c) Cone and bowl type
d) Flat and bowl type
View Answer

Answer: a
Explanation: There are two types of piston heads- Flat and Cup type, Cup type is concave in cross-section and flat type has a straight surface in cross-section.
advertisement

2. Piston thickness depends on what criteria?
a) Volume for combustion
b) Gas pressure
c) Aesthetic
d) Products of combustion
View Answer

Answer: a
Explanation: The selection of the type of piston head depends on two criteria Volume of combustion and the arrangement of valves. Therefore, Volume for combustion is the right answer.

3. Which are the two criteria for calculating the thickness of the piston head?
a) Heat and Strain
b) Strain and stress
c) Fracture and Strength
d) Strength and Heat dissipation
View Answer

Answer: d
Explanation: A lot of stresses are induced during combustion and it should be able to withstand the heat. Hence, Piston thickness can be calculated based on Strength and Heat dissipation.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the mentioned below is the Grashoff’s formula?
a) th=D\(\sqrt{\frac{3}{16}\frac{P_{max}}{T}}\)
b) th=D\(\sqrt{\frac{3}{16}\frac{P_{max}}{\sigma_b}}\)
c) th=D\(\sqrt{\frac{3}{16}\frac{P_{max}}{BP}}\)
d) th=D\(\sqrt{\frac{3}{16}\frac{P_{max}}{IP}}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: According to Grashoff’s law formula, the thickness of the piston head is given by, th=D\(\sqrt{\frac{3}{16}\frac{P_{max}}{\sigma_b}}\) Where D is the bore diameter, Pmax is maximum gas pressure and σb is the stress on the cylinder head.

5. Which of the mentioned below is the Held and favary for the thickness of the piston head?
a) th=0.032D+1.5
b) th=0.032D+1.5d
c) th=0.032D+1.5h
d) th=0.032V+1.5D
View Answer

Answer: a
Explanation: Held and Favary suggested an empirical formula for finding the thickness of the piston head and it is given by th=0.032D+1.5, where D is bore diameter.
Take Automotive Engine Design Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which of the mentioned below is used to calculate the thickness of the piston head based on heat dissipation?
a) th=\(\frac{T}{12.56K(T_c-T_e)}\) × 103
b) H=\(\frac{H}{12.56K(T_c-T_e)}\) × 103
c) th=\(\frac{H}{12.56K(T_c-T_e)}\) × 103
d) th=\(\frac{m}{12.56K(T_c-T_e)}\) × 103
View Answer

Answer: c
Explanation: th is the thickness of the piston head, H is the Heat conducted, K is thermal conductivity factor, Tc-Te is the temperature from the center to edge of the piston. When all these are summed, we get th=\(\frac{H}{12.56K(T_c-T_e)}\times 10^3\).

7. Bore diameter is 150mm, calculate the thickness based on Held and favary formula?
a) 6.3mm
b) 5.7mm
c) 6.3mm2
d) 5.7mm2
View Answer

Answer: a
Explanation: th=0.032D+1.5
=0.032(150)+1.5
=6.3mm
advertisement

8. Calculate the amount of heat conducted through piston head, when C=0.05, HCV=47×103 KJ/Kg, m=0.25 Kg/Kw/s, BP=8W?
a) 4500KJ
b) 450KJ
c) 470KJ
d) 4700KJ
View Answer

Answer: d
Explanation: H=[C×HCV×m×BP] ×103
=[0.05×47×103×0.25×8] ×103
= 4700KJ

9. Calculate the thickness of the piston head based on head dissipation, given H=5398.82, k=46.8, (Tc-Te)=200?
a) 45.92mm
b) 30.85mm
c) 43.3mm
d) 35.98mm
View Answer

Answer: a
Explanation: th=\(\frac{H}{12.56K(T_c-T_e)}\) × 103
=\(\frac{5398.82}{12.56×46.8(200)}\) × 103
= 45.92mm
advertisement

10. Calculate the thickness of the piston head by strength criteria, given D=250mm, Pmax=3MPa, σb= 43N/mm2.
a) 23.92mm
b) 32.85mm
c) 43.3mm
d) 28.593mm
View Answer

Answer: d
Explanation: th=D\(\sqrt{\frac{3}{16}\frac{P_{max}}{\sigma_b}}\)
=250\(\sqrt{\frac{3}{16}\frac{3}{43}}\)
= 28.593mm

11. In the formula th=D\(\sqrt{\frac{3}{16}\frac{P_{max}}{\sigma_b}}\), what is the unit σb?
a) N/mm3
b) KN/mm2
c) N/mm2
d) N/m2
View Answer

Answer: c
Explanation: Here D is the bore diameter, Pmax is the maximum gas pressure and σb is the stress on the piston. Stress is always forced upon unit area hence N/mm2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Components Design.
To practice all objective questions on Automotive Engine Components Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.