Automotive Engine Components Design Questions and Answers – IC Engine – Bore and Length of Cylinder

«
»

This set of Automotive Engine Components Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “IC Engine – Bore and Length of Cylinder”.

1. Piston diameter can be considered as the cylinder bore diameter.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Piston and Cylinder liner are held very close together such that the clearance between them can be neglected. So, the piston diameter can be considered as the cylinder bore diameter.
advertisement

2. Where is Indicated power generated?
a) In the crankshaft
b) In the alternator
c) Inside the engine cylinder
d) In the Fuel pump
View Answer

Answer: c
Explanation: Indicated power is obtained inside the engine cylinder, whereas brake power is obtained in the crankshaft, Alternator and fuel pump absorbs the brake power.

3. The tachometer is used to measure the Indicated power.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: First and foremost, indicated power can’t be measured practically using any device. Hence, Tachometer can’t be used to measure the indicated power.
advertisement
advertisement

4. In an engine running at 2200RPM has BP=35KW and FP=3KW, what is the value of IP?
a) 38KW
b) 38MW
c) 32KW
d) 32MW
View Answer

Answer: a
Explanation: IP=BP+FP
IP=35KW+3KW
=38KW

5. An engine has a mechanical efficiency of 80% with an IP of 35KW, calculate BP.
a) 28MW
b) 2.8W
c) 2.8GW
d) 28KW
View Answer

Answer: d
Explanation: ηmechanical=\(\frac{BP}{IP}\)
BP=(0.8×35)
=28KW
advertisement

6. In the formula IP=\(\frac{plAn}{60}\), what does ‘n’ represent?
a) RPM of the engine
b) Number of working strokes
c) Area of cylinder
d) Pressure
View Answer

Answer: b
Explanation: ‘n’ represents the number of working strokes, RPM is denoted by ‘N’, Area is denoted by ‘A’ and pressure is denoted by ‘Pm’.

7. What is the Standard unit of Pm?
a) N/m3
b) N/mm2
c) KN/mm2
d) KN/m3
View Answer

Answer: b
Explanation: Pm is called as mean effective pressure, the pressure is a force upon the unit area(N/mm2). K is not a unit; it is a multiplier.
advertisement

8. A 2-stroke engine has following specifications A=9852.3mm2, IP=4600, Pm=0.35Mpa, N=500RPM. Calculate the value of length.
a) 80mm
b) 80m
c) 0.8mm
d) 8m
View Answer

Answer: a
Explanation: IP=\(\frac{plAn}{60}\)
4600=(0.35×l×9852.3×1000)/60
l=80mm

9. What is the standard unit of BP?
a) KW
b) W
c) MW
d) N/mm2
View Answer

Answer: b
Explanation: BP is called Brake Power and the standard unit of power is Watt represented by ‘W’. K and M are just Multipliers and N/mm2 is the unit for pressure.
advertisement

10. In the formula IP=\(\frac{plan}{60}\), In what scale l(length) has to be considered?
a) mm
b) Km
c) m
d) µm
View Answer

Answer: c
Explanation: Here length is always considered in meters as a standard, whereas diameter is taken in mm, during the early age of engines the stroke length was more when compared to bore diameter, µm gives value in 1000s and Km gives value in 0.0001, so the conventional unit meters.

11. Which of the below-mentioned test is used to find FP?
a) Calorimeter test
b) FIP test
c) Compression test
d) Morse test
View Answer

Answer: d
Explanation: FP cannot be measured practically, by performing more test i.e., short-circuiting the spark plug or the fuel supply and by calculation, FP can be calculated theoretically.

12. What is Frictional Power?
a) It is the power loss due to friction
b) It is the power generated by friction
c) It is the power generated by crankshaft bearings
d) It is the friction generated due to power
View Answer

Answer: a
Explanation: Engine is not 100% efficient, there is a power loss due to friction between the piston and the cylinder. Therefore, Frictional Power is the power loss due to friction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Components Design.

To practice all areas of Automotive Engine Components Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter