Environment Management Questions and Answers – Environment and Human Health

«
»

This set of Energy & Environment Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Environment and Human Health”.

1. What is called for the chemicals which emit with vinyl floors?
a) Pathogens
b) Vinyl oxidize
c) Phthalates
d) Chorines
View Answer

Answer: c
Explanation: Due to the addition of contaminates to the environment, it is discovered that children who lives in homes with vinyl floors which can emit hazardous chemicals called phthalates. It develops signs of autism in kids.
advertisement

2. Which one of the following organization dedicated to protecting human health from environmental harms?
a) Environment and Human Health
b) Environmental and Scientific Science
c) Ecological Protection Organization
d) Ecological Science and Solutions
View Answer

Answer: a
Explanation: Environmental and Human Health (EHHI) is dedicated to protecting human health from environmental harms through education, research and the promotion of public policies. Environmental and Human Health is increasingly concerned about health hazards.

3. Which one of the following cause harm to human health?
a) Organic farming
b) Using of pesticides
c) Using solar vehicles
d) Protecting forests
View Answer

Answer: b
Explanation: Pesticides can harm to human health if they use in excess proportion in the environment. Pesticides are intentionally toxic substances linked to various diseases like cancer, birth defects, mutations and other health problems.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. How many types of health hazards are there?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: c
Explanation: The three types of health hazards are physical hazards, chemical hazards and biological hazards. Physical hazards are global warming, UV radiations, Radioactive etc. Chemical hazards are combustion of fossil fuels, pesticides, heavy metals etc. Biological hazards are bacteria, viruses etc.

5. What is the other name for infectious diseases?
a) Non-communicable diseases
b) Communicable diseases
c) Non-transmissible diseases
d) Heredity diseases
View Answer

Answer: b
Explanation: Infectious diseases also known as transmissible diseases or communicable diseases comprise clinically illness resulting from the infection, presence and growth of pathogenic biological agents.
advertisement

6. Human health can be divided into internal factors and external factors.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The two factors affecting human health are internal factors and external factors. The factors such as malfunctioning of the body parts, malfunctioning of immune system and genetic disorders, which exist within the human body, are called internal factors. Heart attack, Kidney failure etc are few examples of external factors.

7. What is called the term which refers to an unhealthful intake of dietary nutrients?
a) Healthy food
b) Foul food
c) Malnutrition
d) Nutritious food
View Answer

Answer: c
Explanation: The term malnutrition refers to an unhealthful intake of dietary nutrients. Malnutrition may arise with inadequate or overabundant food intake, an imbalance of dietary nutrients or utilize the food we eat.
advertisement

8. Which one of the following is a result of high exposure of radiation?
a) Loss of white blood cells
b) Hair loss
c) Tooth decay
d) Leg fracture
View Answer

Answer: a
Explanation: High doses of radiation can be harmful or even it cause fatal to humans and it also damages environment. Doses above 100 rems usually cause the first signs of radiation. Loss of white blood cells happens due to more exposure to radiation.

9. How do pollutants reach humans?
a) By external factors
b) By internal factors
c) Pollutants never reach to humans
d) There is nothing called pollutants
View Answer

Answer: a
Explanation: Pollutants reach humans through the food we eat, the water we drink, and the air we breathe and endanger our health in both immediate and long lasting ways. This pollutants cause various problems to human’s health and also to environment.
advertisement

10. How many percentage of water approximately present in human body?
a) 50%
b) 60%
c) 70%
d) 80%
View Answer

Answer: c
Explanation: The human body is mostly consists of 70% of water. Only 2.5% of water on the planet is drinkable and it becomes clear since our body consist of 70% water protecting our water supply is so important.

11. The current rates of disease are increasing at alarming speeds and most are closely linked with known____________________
a) Carcinogens
b) Invigorating
c) Organic farming
d) Balanced diet
View Answer

Answer: a
Explanation: The current rates of disease are increasing at alarming speeds and they are linked with carcinogens. Carcinogens have become abundant in our environment in the last several decades. It consists of pesticides, artificial hormone etc.

12. Which one of the following is an effect due to environmental pollution for human health?
a) Increase in the male fertility
b) Decrease in the carcinogen cells
c) Decrease in the mental stress
d) Decrease in the male fertility
View Answer

Answer: d
Explanation: Male infertility has been linked to pesticides, air pollution, exposure to lead, household flame-retardant, surfactants and water pollution. Continuous exposure for such environmental pollution will lower the sperm amounts in males.

13. Which one of the following can cause breast cancer in women?
a) Breastfeeding
b) Being physically fit
c) Using antiperspirant
d) Eating healthy food
View Answer

Answer: c
Explanation: Antiperspirants are applied near the breast and contain potentially harmful ingredients. Breast cancer can be caused by using antiperspirant, a decrease in the occurrence and duration of breastfeeding and synthetic hormones found in food production.

14. There is a link between the environment and human health.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: There is a direct link between the environment and human health. We harm our environment I many ways, it comes back to haunt us in the form of sickness and death. The more we cause trouble and disturb the environment the more we suffer from diseases.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Energy & Environment Management.

To practice all areas of Energy & Environment Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.