Separation Processes Questions and Answers – Slurry and Fixed Bed Adsorption Systems

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Slurry and Fixed Bed Adsorption Systems”.

1. What happens in a batch mode of contact filtration?
a) A batch of liquid is contacted with a batch of adsorbent for a period of time → followed by discharge of the slurry from the vessel, and filtration to separate solids from liquid
b) Liquid and adsorbent are continuously added to and removed from the agitated vessel
c) liquid is continuously fed, then removed from the vessel, where it is contacted with adsorbent, which is retained in a contacting zone of the vessel until it is nearly spent
d) Simultaneous continuous and batch mode operated
View Answer

Answer: a
Explanation: In the batch mode A batch of liquid is contacted with a batch of adsorbent for a period of time followed by discharge of the slurry from the vessel, and filtration to separate solids from liquid.
advertisement

2. What happens in a batch mode of contact filtration?
a) A batch of liquid is contacted with a batch of adsorbent for a period of time followed by discharge of the slurry from the vessel, and filtration to separate solids from liquid
b) Liquid and adsorbent are continuously added to and removed from the agitated vessel
c) liquid is continuously fed, then removed from the vessel, where it is contacted with adsorbent, which is retained in a contacting zone of the vessel until it is nearly spent
d) Simultaneous continuous and batch mode operated
View Answer

Answer: b
Explanation: In the continuous mode Liquid and adsorbent are continuously added to and removed from the agitated vessel.

3. What happens in a batch mode of contact filtration?
a) A batch of liquid is contacted with a batch of adsorbent for a period of time followed by discharge of the slurry from the vessel, and filtration to separate solids from liquid
b) Liquid and adsorbent are continuously added to and removed from the agitated vessel
c) liquid is continuously fed, then removed from the vessel, where it is contacted with adsorbent, which is retained in a contacting zone of the vessel until it is nearly spent
d) Simultaneous continuous and batch mode operated
View Answer

Answer: c
Explanation: In the semi continuous mode liquid is continuously fed, then removed from the vessel, where it is contacted with adsorbent, which is retained in a contacting zone of the vessel until it is nearly spent.

4. Calculate the values of α is:
external liquid-phase mass-transfer coefficient k= 0.5
liquid volume Q= 100 litres
mass of adsorbentS = 5grams
a) 20
b) 40
c) 50
d) 60
View Answer

Answer: b
Explanation: Since α= Q/SK, α= 100/2.5=40.

5. Calculate the values of α is:
external liquid-phase mass-transfer coefficient k= 0.5
liquid volume Q= 100 litres
mass of adsorbentS = 10grams
a) 20
b) 40
c) 50
d) 60
View Answer

Answer: a
Explanation: Since α= Q/SK, α= 100/5=20.
advertisement

6. a change in pressure has little or no effect on equilibrium loading for liquid adsorptionWhich of the following is untrue about pressure swing adsorption?
a) While one bed adsorbs, the other bed desorbs
b) Mechanical work is used to increase pressure
c) With valving, the cyclic sequence can be programmed to operate automatically
d) Applicable for only liquids
View Answer

Answer: d
Explanation: Applicable only for gases because a change in pressure has little or no effect on equilibrium loading for liquid adsorption.

7. Calculate the values of β is:
External liquid-phase mass-transfer coefficient k= 0.5
Liquid volume Q= 100 litres
Mass of adsorbent S = 8grams
a) 26
b) 48
c) 25
d) 60
View Answer

Answer: a
Explanation: Since β = 1+Q/SK, β =1+ 100/4=25.

8. Calculate the values of β is:
External liquid-phase mass-transfer coefficient k= 0.5
Liquid volume Q= 100 litres
Mass of adsorbent S = 10grams
a) 26
b) 48
c) 21
d) 60
View Answer

Answer: c
Explanation: Since β = 1+Q/SK, β =1+ 100/5=21.

9. Calculate the values of β is:
external liquid-phase mass-transfer coefficient k= 0.5
liquid volume Q= 100 litres
mass of adsorbentS = 16grams
a) 12.5
b) 13.5
c) 25
d) 27
View Answer

Answer: b
Explanation: Since β = 1+Q/SK, β =1+ 100/8=13.5.
advertisement

10. Calculate the values of β is:
External liquid-phase mass-transfer coefficient k= 0.5
Liquid volume Q= 100 litres
Mass of adsorbent S = 6grams
a) 33.33
b) 35.33
c) 66.66
d) 34.33
View Answer

Answer: d
Explanation: Since β = 1+Q/SK, β =1+ 100/3=34.33.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn