Separation Processes Questions and Answers – Extraction of Bioproducts

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Extraction of Bioproducts”.

1. Which of the following is not a commonly used solvent?
a) Acetone
b) Hexane
c) Iso-butyl keton
d) Acetaldehyde
View Answer

Answer: d
Explanation: Acetaldehyde is not a commonly used solvent.
advertisement

2. The cost of solvent extraction is how many times more than distillation?
a) 20
b) 30
c) 50
d) 60
View Answer

Answer: d
Explanation: The cost of solvent extraction is 60 times more than distillation.

3. How can the partition coefficient be increased?
a) By increasing the feed
b) By decreasing the feed
c) By changing pH
d) By increasing chemical potential
View Answer

Answer: c
Explanation: By changing the pH the chemical potential can be reduced hence the partition coefficient can be increased.

4. Because partition coefficients of some solvents are unfavorably low _______ has received much attention.
a) Extractive reaction
b) Reactive extraction
c) Distillation
d) Fractional distillation
View Answer

Answer: b
Explanation: Because partition coefficients of some solvents are unfavorably low reactive extraction has received much attention.

5. What can be used to enhance the extraction of polar zwitter ions?
a) Hydrogen bonding
b) Acid-base pairing
c) Formation of ion pair
d) Addition of surfactant
View Answer

Answer: a
Explanation: High hydrogen bonding will lead to high extraction of polar zwitter ions.
advertisement

6. How is the organic partitioning of a cation or an anion enhanced?
a) Hydrogen bonding
b) Acid-base pairing
c) Formation of ion pair
d) Addition of surfactant
View Answer

Answer: c
Explanation: The organic portioning of a cation or anion is dramatically enhanced by formation of ion pair between target species and complementary ion-pair agent.

7. How can competitive water and mineral salts be removed?
a) Hydrogen bonding
b) Acid-base pairing
c) Formation of ion pair
d) Addition of surfactant
View Answer

Answer: b
Explanation: Acid-base pairing permits the removal of competitive water that conatins mineral salts and minerals added to alter pH.

8. What effect does increasing temperature have on KD?
a) Increases
b) Decreases
c) First increases then decreases
d) First decreases then increases
View Answer

Answer: b
Explanation: Increasing temperature decreases the kD value.

9. What happens after critical micelle concentration CMC?
a) Micelles stop forming
b) Micelles cannot form
c) Micelles start forming
d) Solubility is maximum
View Answer

Answer: c
Explanation: Above CMC micelles start forming.
advertisement

10. How are reverse micelles formed?
a) By adding surfactant
b) By removing surfactant
c) By adding solvent
d) By removing solvent
View Answer

Answer: a
Explanation: By adding solvent above CMC< reverse micelles can be formed.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn