Separation Processes Questions and Answers – Maloney-Schubart Graphical Equilibrium Stage Method

«
»

This set of Separation Processes Quiz focuses on “Maloney-Schubart Graphical Equilibrium Stage Method”.

1. How a sharp separating point is occurs for solute and carrier in type 2 systems?
a) Extract reflux
b) Extract influx
c) Extract preflux
d) Detract influx
View Answer

Answer: a
Explanation: With the help of extract relux, a sharp separating point is occurs for solute and carrier in type 2 systems.
advertisement

2. For total reflux, difference points lie at:
a) Y=0
b) Y=-100 and Y=100
c) Y=0 and Y=infinity
d) Y=infinity and Y= -infinity
View Answer

Answer: d
Explanation: Because F=B=D=0, for total reflux, the difference points lie at Y=infinity and Y= -infinity.

3. If Y which is ratio of mass of solvent to mass of solvent in liquid free phase:
For extract is 0.5 (YD)
For extract leaving stage N is 0.7 (YVN)
Amount of extract is 100kg (D)
Amount of solvent in cascade is 50 (SD)
What is the extract reflux?
a) 100
b) 150
c) 200
d) 250
View Answer

Answer: b
Explanation: Since LR/D = (YD)+SD/D)-( YVN)/YVN-YD, LR= 100*(0.5+0.5)-0.7/0.7-0.5=150.

4. Y which is ratio of mass of solvent to mass of solvent in liquid free phase: What does the value of Y depend on?
a) Viscosity of solvent
b) Amount of solvent
c) Mass fraction of solvent
d) Carrier solubility of solvent
View Answer

Answer: d
Explanation: Y which is ratio of mass of solvent to mass of solvent in liquid free phase depends on carrier solubility of solvent.

5. Following the feed-stage location, the stripping stages are _______ until desired raffinate concentration is achieved.
a) Not done
b) Stepped on
c) Stepped off
d) Increased
View Answer

Answer: c
Explanation: Following the feed-stage location, the stripping stages are stepped off until desired raffinate concentration is achieved.
advertisement

6. If Y which is ratio of mass of solvent to mass of solvent in liquid free phase:
For extract is 0.5 (YD)
For extract leaving stage N is 0.7 (YVN)
Amount of extract is 200kg (D)
Amount of solvent in cascade is 50 (SD)
What is the extract reflux?
a) 100
b) 150
c) 200
d) 300
View Answer

Answer: d
Explanation: Since LR/D = (YD)+SD/D)-( YVN)/YVN-YD, LR, LR= 200*(0.5+0.5)-0.7/0.7-0.5=300.

7. If Y which is ratio of mass of solvent to mass of solvent in liquid free phase:
For extract is 0.4 (YD)
For extract leaving stage N is 0.6 (YVN)
Amount of extract is 100kg (D)
Amount of solvent in cascade is 40 (SD)
What is the extract reflux?
a) 100
b) 150
c) 200
d) 250
View Answer

Answer: a
Explanation: Since LR/D = (YD)+SD/D)-( YVN)/YVN-YD, LR= 100*(0.4+0.4)-0.6/0.6-0.4=100.

8. If Y which is ratio of mass of solvent to mass of solvent in liquid free phase:
For extract is 0.3(YD)
For extract leaving stage N is 0.7 (YVN)
Amount of extract is 100kg (D)
Amount of solvent in cascade is 50 (SD)
What is the extract reflux?
a) 100
b) 125
c) 200
d) 250
View Answer

Answer: b
Explanation: Since LR/D = (YD)+SD/D)-( YVN)/YVN-YD, LR= 250*(0.3+0.5)-0.7/0.7-0.5=125.

9. If Y which is ratio of mass of solvent to mass of solvent in liquid free phase:
For extract is 0.5 (YD)
For extract leaving stage N is 0.7 (YVN)
Amount of extract is 100kg (D)
Amount of solvent in cascade is 50 (SD)
What is the extract reflux?
a) 400
b) 500
c) 600
d) 700
View Answer

Answer: c
Explanation: Since LR/D = (YD)+SD/D)-( YVN)/YVN-YD, LR= 400*(0.5+0.5)-0.7/0.7-0.5=600.
advertisement

10. If Y which is ratio of mass of solvent to mass of solvent in liquid free phase:
For extract is 0.2 (YD)
For extract leaving stage N is 0.4 (YVN)
Amount of extract is 100kg (D)
Amount of solvent in cascade is 50 (SD)
What is the extract reflux?
a) 100
b) 150
c) 200
d) 250
View Answer

Answer: b
Explanation: Since LR/D = (YD)+SD/D)-( YVN)/YVN-YD, LR 100*(0.2+0.5)-0.4/0.4-0.2=150.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn