Separation Processes Questions and Answers – Zone Melting

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Zone Melting”.

1. Calculate concentration of solvent if
Concentration of impurity is Wo=1%
Solid liquid equilibrium distribution coefficient is K=0.7
z/l= 0.8
a) 8.3*10-3
b) 4.5*10-4
c) 16.6*10-3
d) 4.15*10-3
View Answer

Answer: a
Explanation: Since Ws= Wo(1-(1-K)exp(-K*z/l)), hence Ws= 8.3*10-3.
advertisement

2. Calculate concentration of solvent if
Concentration of impurity is Wo=2%
Solid liquid equilibrium distribution coefficient is K=0.7
z/l= 0.8
a) 8.3*10-3
b) 4.5*10-4
c) 16.6*10-3
d) 4.15*10-3
View Answer

Answer: c
Explanation: Since Ws= Wo(1-(1-K)exp(-K*z/l)), hence Ws= 16.6*10-3.

3. Calculate concentration of solvent if
Concentration of impurity is Wo=0.5%
Solid liquid equilibrium distribution coefficient is K=0.7
z/l= 0.8
a) 8.3*10-3
b) 4.5*10-4
c) 16.6*10-3
d) 4.15*10-3
View Answer

Answer: d
Explanation: Since Ws= Wo(1-(1-K)exp(-K*z/l)), hence Ws= 4.15*10-3.

4. Calculate concentration of solvent if
Concentration of impurity is Wo=0.6%
Solid liquid equilibrium distribution coefficient is K=0.7
z/l= 0.8
a) 8.5*10-3
b) 4.9*10-3
c) 32.6*10-3
d) 23*10-3
View Answer

Answer: b
Explanation: Since Ws= Wo(1-(1-K)exp(-K*z/l)), hence Ws= 4.9*10-3.

5. Calculate concentration of solvent if
Concentration of impurity is Wo=0.7%
Solid liquid equilibrium distribution coefficient is K=0.7
z/l= 0.8
a) 8.3*10-3
b) 7.8*10-4
c) 78*10-3
d) 5.8*10-3
View Answer

Answer: d
Explanation: Since Ws= Wo(1-(1-K)exp(-K*z/l)), hence Ws= 5.8*10-3.
advertisement

6. Calculate concentration of solvent if
Concentration of impurity is Wo=3%
Solid liquid equilibrium distribution coefficient is K=0.7
z/l= 0.8
a) 8.3*10-3
b) 32.89*10-4
c) 16.6*10-3
d) 24.9*10-3
View Answer

Answer: d
Explanation: Since Ws= Wo(1-(1-K)exp(-K*z/l)), hence Ws= 24.9*10-3.

7. Calculate concentration of solvent if
Concentration of impurity is Wo=0.8%
Solid liquid equilibrium distribution coefficient is K=0.7
z/l= 0.8
a) 8.3*10-3
b) 79*10-4
c) 6.64*10-3
d) 7.9*10-3
View Answer

Answer: c
Explanation: Since Ws= Wo(1-(1-K)exp(-K*z/l)), hence Ws= 6.64*10-3.

8. Calculate concentration of solvent if
Concentration of impurity is Wo=0.9%
Solid liquid equilibrium distribution coefficient is K=0.7
z/l= 0.8
a) 8.3*10-3
b) 9.8*10-4
c) 7.47*10-3
d) 8*10-3
View Answer

Answer: c
Explanation: Since Ws= Wo(1-(1-K)exp(-K*z/l)), hence Ws= 7.47*10-3.

9. Calculate concentration of solvent if
Concentration of impurity is Wo=0.4%
Solid liquid equilibrium distribution coefficient is K=0.7
z/l= 0.8
a) 8.3*10-3
b) 3.32*10-4
c) 6.63*10-3
d) 4.15*10-3
View Answer

Answer: b
Explanation: Since Ws= Wo(1-(1-K)exp(-K*z/l)), hence Ws= 3.32*10-3.
advertisement

10. Calculate concentration of solvent if
Concentration of impurity is Wo=1.5%
Solid liquid equilibrium distribution coefficient is K=0.7
z/l= 0.8
a) 8.3*10-3
b) 4.5*10-4
c) 12.45*10-3
d) 9*10-3
View Answer

Answer: c
Explanation: Since Ws= Wo(1-(1-K)exp(-K*z/l)), hence Ws= 12.45*10-3.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn