Separation Processes Questions and Answers – Design of Solid Liquid Cake-Filtration Devices Based on Pressure Gradients

«
»

This set of Separation Processes Question Bank focuses on “Design of Solid Liquid Cake-Filtration Devices Based on Pressure Gradients”.

1. What do the pressure filtration devices consist that remains suspended while allowing the fluid in which the solids are suspended to pass through?
a) Semipermeable membrane
b) Mesh barrier
c) No barrier
d) Column
View Answer

Answer: b
Explanation: The pressure filtration devices consist of Mesh barrier that remains suspended while allowing the fluid in which the solids are suspended to pass through.
advertisement

2. The filtration models are based on which laws?
a) Pascals law
b) Roult’s law
c) Avogadro’s law
d) Darcy’s law
View Answer

Answer: d
Explanation: The filtration models are based on darcy’s law deve;oped in 1855 to describe flow of water in sand beds.

3. Which of the following is the correct representation of the darcy’s law?
a) (-k/µ)(dp/dz)
b) (-kµ)(dp/dz)
c) (k/µ)(dp/dz)
d) (kµ)(dp/dz)
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct representation of the darcy’s law is (-k/µ)(dp/dz) since it is inversely proportional to the viscosity of the medium.

4. Why a pump that delivers slurry to a filtration unit at constant pressure not a positive displacement pump?
a) Because it operates at variable floe rate
b) Because it operates at constant flow rates
c) Because the time of flow is different
d) Because the time of flow is same
View Answer

Answer: b
Explanation: A pump that delivers slurry to a filtration unit at constant pressure not a positive displacement pump because it operates at constant flow rates.

5. If the reported filter area A= 1m2
Viscosity µ = 5*10-4
Pressure difference = 100
And the intercept is 500
What is the value of medium’s resistance to flow?
a) 1*108
b) 5*108
c) 6*108
d) 2.5*108
View Answer

Answer: a
Explanation: Since Rm= ΔPA(intercept)/µ, hence Rm=1*108.
advertisement

6. If the reported filter area A= 1m2
Viscosity µ = 1*10-4
Pressure difference = 100
And the intercept is 500
What is the value of medium’s resistance to flow?
a) 1*108
b) 5*108
c) 6*108
d) 2.5*108
View Answer

Answer: b
Explanation: Since Rm= ΔPA(intercept)/µ, hence Rm=5*108.

7. If the reported filter area A= 1m2
Viscosity µ = 5*10-4
Pressure difference = 100
And the intercept is 3000
What is the value of medium’s resistance to flow?
a) 1*108
b) 5*108
c) 6*108
d) 2.5*108
View Answer

Answer: c
Explanation: Since Rm= ΔPA(intercept)/µ, hence Rm=6*108.

8. If the reported filter area A= 1m2
Viscosity µ = 2*10-4
Pressure difference = 100
And the intercept is 500
What is the value of medium’s resistance to flow?
a) 1*108
b) 5*108
c) 6*108
d) 2.5*108
View Answer

Answer: d
Explanation: Since Rm= ΔPA(intercept)/µ, hence Rm=2.5*108.

9. If the reported filter area A= 1m2
Viscosity µ = 10*10-4
Pressure difference = 100
And the intercept is 500
What is the value of medium’s resistance to flow?
a) 0.5*108
b) 23*108
c) 11*108
d) 5.3*108
View Answer

Answer: a
Explanation: Since Rm= ΔPA(intercept)/µ, hence Rm=0.5*108.
advertisement

10. If the reported filter area A= 1m2
Viscosity µ = 5*10-4
Pressure difference = 100
And the intercept is 700
What is the value of medium’s resistance to flow?
a) 12*108
b) 5.5*108
c) 9.5*108
d) 1.4*108
View Answer

Answer: d
Explanation: Since Rm= ΔPA(intercept)/µ, hence Rm=1.4*108.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice Separation Processes Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn