Separation Processes Questions and Answers – Air Suspended Drying Systems

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Air Suspended Drying Systems”.

1. Which dryer is also called as pneumatic conveyer?
a) Flash dryer
b) Fluidized bed dryer
c) Spray dryer
d) Drum dryer
View Answer

Answer: a
Explanation: Flash dryer is also called as pneumatic conveyer essentially contains a vertical conveyer pipe.
advertisement

2. Which of the following is not an air suspended drying system?
a) Rotary dryer
b) Flash dryer
c) Spray dryer
d) Fluidized bed dryer
View Answer

Answer: a
Explanation: Rotary dryer is a continuous dryer but is not air suspended.

3. Which of the following materials is suitable for flash dryer?
a) Heat sensitive materials
b) Heat stable materials
c) Highly viscous materials
d) Granular slurries
View Answer

Answer: a
Explanation: Flash dryer is used to dry heat sensitive like proteins.

4. What is the flash dryer unsuitable for?
a) Heat sensitive materials
b) Heat stable materials
c) Highly viscous materials
d) Large or heavy particles
View Answer

Answer: d
Explanation: The flash dryer is suitable for large or heavy particles.

5. Which materials cannot be dried in fluidized bed dryer?
a) Meat
b) Fish
c) Spices
d) Proteins
View Answer

Answer: d
Explanation: Since proteins are thermo labile the cannot be dried in fluidized bed dryer.
advertisement

6. Which dryer is used to dry atomized droplets of a feed?
a) Spray dryer
b) Flash dryer
c) Drum dryer
d) Fluidized bed dryer
View Answer

Answer: a
Explanation: Spray dryer is sued to dry atomized droplets of feed.

7. What is the contact time in a spray dryer?
a) Few minutes
b) Few hours
c) Few seconds
d) No direct contact
View Answer

Answer: c
Explanation: The contact time is of few second.

8. What can be the maximum temperature of hot gas in a spray dryer(oc)?
a) 300
b) 400
c) 100
d) 700
View Answer

Answer: d
Explanation: The maximum temperature if hot gas can be as high as 700oc but it is normally 200-300oc.

9. Due to short contact time in spray dryer what is it used to dry?
a) Thermo labile materials
b) Highly viscous materials
c) Heavy materials
d) Not used at all
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to short contact time spray dryer is used to dry thermo labile materials.
advertisement

10. What is the wavelength used in microwave dryer?
a) UV
b) Visible
c) Radio waves
d) Microwaves
View Answer

Answer: c
Explanation: To heat the material the wavelength used is as long as radio waves.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn