Separation Processes Questions and Answers – Ion-Exchange Cycle

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ion-Exchange Cycle”.

1. What is the dominant use of ion exchange?
a) Water softening with gel resins
b) Separation of metals
c) Metallurgy
d) Extraction of metals
View Answer

Answer: a
Explanation: The dominant use of ion exchange is water softening with gel resins.
advertisement

2. If the interstitial velocity is 40 and the length is 40 units what is the time required for displacement?(assume SI units)
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: T= L/U hence, time = 40/40=1.

3. If the interstitial velocity is 40 and the length is 80 units what is the time required for displacement?(assume SI units)
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: T= L/U hence, time = 80/40=2.

4. If the interstitial velocity is 50 and the length is 60 units what is the time required for displacement?(assume SI units)
a) 1.5
b) 1.2
c) 6.5
d) 4.4
View Answer

Answer: b
Explanation: T= L/U hence, time = 60/50=1.2.

5. If the interstitial velocity is 80 and the length is 20 units what is the time required for displacement?(assume SI units)
a) 0.25
b) 2
c) 3.5
d) 15
View Answer

Answer: a
Explanation: T= L/U hence, time = 20/80=0.25.
advertisement

6. If the interstitial velocity is 60 and the length is 80 units what is the time required for displacement?(assume SI units)
a) 1.7
b) 2.6
c) 1.33
d) 5.5
View Answer

Answer: c
Explanation: T= L/U hence, time = 80/60=1.33.

7. If the interstitial velocity is 90 and the length is 40 units what is the time required for displacement?(assume SI units)
a) 1.33
b) 2.25
c) 7.6
d) 4.5
View Answer

Answer: a
Explanation: T= L/U hence, time = 90/40=2.25.

8. If the interstitial velocity is 20 and the length is 40 units what is the time required for displacement?(assume SI units)
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: T= L/U hence, time = 40/20=2.

9. If the interstitial velocity is 10 and the length is 40 units what is the time required for displacement?(assume SI units)
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: T= L/U hence, time = 40/10=4.
advertisement

10. If the interstitial velocity is 50 and the length is 40 units what is the time required for displacement?(assume SI units)
a) 0.5
b) 0.6
c) 0.8
d) 0.6
View Answer

Answer: c
Explanation: T= L/U hence, time = 40/50=0.8.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn