Separation Processes Questions and Answers – Drying of Byproducts

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Drying of Byproducts”.

1. Which type of degradation process is found in live microorganisms?
a) Destruction of cell membranes
b) Preoxidation of lipids
c) Gelatination of starch
d) Derivation of some amino acids
View Answer

Answer: a
Explanation: The type of degradation process in live microorganisms is destruction of cell membranes and the result is denaturation of proteins and death of cells.
advertisement

2. Which type of degradation process is found in lipids?
a) Destruction of cell membranes
b) Preoxidation of lipids
c) Gelatination of starch
d) Derivation of some amino acids
View Answer

Answer: b
Explanation: The type of degradation process in lipids is peroxidation of lipids and its result is reaction with other components including proteins and vitamins.

3. Which type of degradation process is found in vitamins?
a) Destruction of cell membranes
b) Preoxidation of lipids
c) Gelatination of starch
d) Derivation of some amino acids
View Answer

Answer: d
Explanation: The type of degradation process in lipids is derivation of some amino acids and its result is partial inactivation.

4. Which type of degradation process is found in polymer carbohydrates?
a) Destruction of cell membranes
b) Preoxidation of lipids
c) Gelatination of starch
d) Derivation of some amino acids
View Answer

Answer: c
Explanation: The type of degradation process in polymer carbohydrates is Gelatination of starch and its result is improved digestibility and energy utilization.

5. Which type of dryer is used for byproduct pyruvic acid?
a) Fluidized bed dryer
b) Spray dryer
c) Freeze dryer
d) No dryer
View Answer

Answer: a
Explanation: For pyruvic acid, fluidized bed dryer is used and feed is wet cake from rotary vacuum filter.
advertisement

6. Which type of dryer is used for byproduct riboflavin also called as vitamin B2?
a) Fluidized bed dryer
b) Spray dryer
c) Freeze dryer
d) No dryer
View Answer

Answer: b
Explanation: For vitamin B2, spray dryer is used and feed is solution from a decanter.

7. Which type of dryer is used for recombinant human insulin?
a) Fluidized bed dryer
b) Spray dryer
c) Freeze dryer
d) No dryer
View Answer

Answer: c
Explanation: For recombinant human insulin, freeze dryer is used and feed is wet cake from a basket centrifuge.

8. Which type of dryer is used for byproduct plasmid DNA which parasitic DNA?
a) Fluidized bed dryer
b) Spray dryer
c) Freeze dryer
d) No dryer
View Answer

Answer: d
Explanation: For plasmid DNA, No dryer is used and the product is a PBS solution.

9. What is the result of cross linking reaction between amino acids in proteins?
a) Loss of color and flavors
b) Change in functionality of proteins
c) Partial denaturation, loss of nutritive value
d) Death of cells
View Answer

Answer: b
Explanation: The result of cross linking reaction between amino acids in proteins is change in functionality of proteins.
advertisement

10. What is the result of physical changes in simple sugars?
a) Loss of color and flavors
b) Change in functionality of proteins
c) Partial denaturation, loss of nutritive value
d) Death of cells
View Answer

Answer: a
Explanation: The result of physical changes in simple sugars as a result of caramelization is loss of flavor and color.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn