Separation Processes Questions and Answers – Non-ideal Thermodynamic Property Models

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Non-ideal Thermodynamic Property Models”.

1. What is the p-v-T equation of state?
a) Relationship between volume and temperature
b) Relationship between pressure, molar volume and temperature
c) Relationship between pressure and temperature
d) Relationship between pressure and molar volume
View Answer

Answer: b
Explanation: The Relationship between pressure, molar volume and temperature is the p-v-T equation of state.
advertisement

2. What does the ideal gas equation neglects?
a) Temperature of molecules
b) Friction between molecules
c) Volume occupied by the molecules
d) Pressure occupied by the molecules
View Answer

Answer: c
Explanation: The ideal gas equation neglects the volume occupied by the molecules hence it is only applicable at low pressures.

3. What is the van der waal’s equation of non-ideal gas?
a) [P + a(n/v)2](v/n –b) =RT
b) [P + a(n/v)2] =RT
c) [P + (n/v)2](v/n –b) =RT
d) [P + a(n/v)2](v/n ) =RT
View Answer

Answer: a
Explanation: [P + a(n/v)2](v/n –b) =RT is the correct equation for real gases.

4. What is the formula for acentric factor?
a) Z = (-log(Ps/Pc)Tr=o.7) – 1000
b) z = (-log(Ps/Pc)Tr=o.7) – 1.000
c) ω = (-log(Ps/)Tr=o.7) – 1.000
d) ω = (-log(Ps/Pc)Tr=o.7) – 1.000
View Answer

Answer: d.
Explanation: ω = (-log(Ps/Pc)Tr=o.7) – 1.000 is the correct equation for determining acentric factor based on the law of corresponding states.

5. What is the value of ω for symmetric molecules?
a) 1
b) 0.264
c) 0
d) 0.490
View Answer

Answer: c
Explanation: The value of ω is 0 for symmetric molecules.
advertisement

6. How can the compressibility factor be determined form generalized equation and Redich-kwong equation?
a) Z3 – Z2 + (A-B-B2)Z – AB =0
b) Z3 – Z2 + (A-B-B2) – AB =0
c) Z3 – Z2 + (A-B-B2)Z – A =0
d) Z3 – Z2 + (A-B)Z – AB =0
View Answer

Answer: a.
Explanation: The generalized equation PV= ZRT and the redich kwong equation are combined to give Z3 – Z2 + (A-B-B2)Z – AB =0 where A and B are constants which can be determined.

7. If A =0.2724 and B= 0.05326 find the value of compressibility factor Z.
a) 0.7867
b) 0.7314
c) 0.8656
d) 10.435
View Answer

Answer: b
Explanation: Z3 – Z2 + (A-B-B2)Z – AB =0 is the equation used. Hence by solving Z3 – Z2 + (0.2724-0.05326-0.053262)Z – 0.2724*0.05326 =0 we get Z= 0.7314.

8. What is the correct representation of Soave-Redich-Kwong equation?
a) P = [RT/v-b] – [a/v2+bv+a].
b) P = [RT/v-b] – [a/v2+bv].
c) P = [RT/v-b] – [a/v2+bv+b].
d) P = [RT/v-b] – [a/v2].
View Answer

Answer: b
Explanation: P = [RT/v-b] – [a/v2+bv] is the Soave-Redich-Kwong equation.

9. What is the value of b if the temperature is 477.6K and the saturation pressure is 2829kPa?
a) 836.7 units
b) 2334.666 units
c) 0.0626 units
d) 0.4356 units
View Answer

Answer: c
Explanation: b = 0.08664RT/Pc is the equation is used to determine b.
Hence b= 0.08664 *8.314*477.6/2829000= 2334.666 units
advertisement

10. If the critical temperature of propane is 369.8K and temperature of mixture is 477.6K and the saturation pressure is 4250kPa , what is the value of a?
a) 234.5 units
b) 678.9 units
c) 765.6 units
d) 836.7 units
View Answer

Answer: d
Explanation: a= 0.42748R2Tc2.5/PcT0.5 is the equation used to calculate a. Hence a= 0.427(8.314)2(369.8)2.5/4250000*(477.6)0.5.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn