Separation Processes Questions and Answers – Heterogeneous Azeotropic Distillation

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Heterogeneous Azeotropic Distillation”.

1. Sequences based on heterogeneous azeotropic mixtures are :
a) Common
b) Rare
c) Expensive
d) Inexpensive
View Answer

Answer: a
Explanation: Sequences based on heterogeneous azeotropic mixtures are common.
advertisement

2. Heterogeneous azeotropic distillation is carried out by ___________ process.
a) Batch
b) Continuous
c) Batch and continuous
d) Feed
View Answer

Answer: b
Explanation: Earlier the process was batch now it is continuous.

3. The reflux flow is 500 moles/hr and distillate flow is 100moles/hr, what is the value of ϕ by lever rule?
a) 5
b) 4
c) 2.5
d) 1.2
View Answer

Answer: a
Explanation: ϕ= Reflux flow/ distillate flow=500/100=5.

4. The reflux flow is 400 moles/hr and distillate flow is 100moles/hr, what is the value of ϕ by lever rule?
a) 5
b) 4
c) 2.5
d) 1.2
View Answer

Answer: b
Explanation: ϕ= Reflux flow/ distillate flow=400/100=4.

5. The reflux flow is 250 moles/hr and distillate flow is 100moles/hr, what is the value of ϕ by lever rule?
a) 5
b) 4
c) 2.5
d) 1.2
View Answer

Answer: c
Explanation: ϕ= Reflux flow/ distillate flow=250/100=2.5.
advertisement

6. The reflux flow is 240 moles/hr and distillate flow is 200moles/hr, what is the value of ϕ by lever rule?
a) 5
b) 4
c) 2.5
d) 1.2
View Answer

Answer: a
Explanation: ϕ= Reflux flow/ distillate flow=240/200=2.5.

7. The reflux flow is 800 moles/hr and distillate flow is 500moles/hr, what is the value of ϕ by lever rule?
a) 50
b) 4
c) 2.5
d) 1.6
View Answer

Answer: d
Explanation: ϕ= Reflux flow/ distillate flow=800/500=1.6.

8. The reflux flow is 5000 moles/hr and distillate flow is 250moles/hr, what is the value of ϕ by lever rule?
a) 5
b) 40
c) 20
d) 1.2
View Answer

Answer: c
Explanation: ϕ= Reflux flow/ distillate flow=5000/2500=20.

9. If the value of ϕ is 20 by lever rule and reflux is 6000mol/hr what is distillate rate?
a) 300mol/hr
b) 30mol/hr
c) 400mol/hr
d) 40mol/hr
View Answer

Answer: a
Explanation: ϕ= reflux flow/distillate flow ,hence distillate flow = reflux flow/ ϕ = 6000/200= 300.
advertisement

10. If the value of ϕ is 20 by lever rule and reflux is 8000mol/hr what is distillate rate?
a) 300mol/hr
b) 30mol/hr
c) 400mol/hr
d) 40mol/hr
View Answer

Answer: c
Explanation: ϕ= reflux flow/distillate flow ,hence distillate flow = reflux flow/ ϕ = 8000/200= 400.

11. If the value of ϕ is 10 by lever rule and reflux is 3500mol/hr what is distillate rate?
a) 350mol/hr
b) 30mol/hr
c) 450mol/hr
d) 40mol/hr
View Answer

Answer: a
Explanation: ϕ= reflux flow/distillate flow ,hence distillate flow = reflux flow/ ϕ = 3500/10= 350.

12. If the value of ϕ is 20 by lever rule and reflux is 2000mol/hr what is distillate rate?
a) 100mol/hr
b) 30mol/hr
c) 400mol/hr
d) 40mol/hr
View Answer

Answer: a
Explanation: ϕ= reflux flow/distillate flow ,hence distillate flow = reflux flow/ ϕ = 2000/20= 100.

13. If the value of ϕ is 25 by lever rule and reflux is 3000mol/hr what is distillate rate?
a) 12mol/hr
b) 120mol/hr
c) 240mol/hr
d) 40mol/hr
View Answer

Answer: b
Explanation: ϕ= reflux flow/distillate flow ,hence distillate flow = reflux flow/ ϕ = 3000/25= 120.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn