Separation Processes Questions and Answers – Reactive Distillation

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Reactive Distillation”.

1. What does reactive distillation denote?
a) Distillation after reaction
b) Reaction after distillation
c) Reaction along with distillation
d) Automatic distillation by reaction
View Answer

Answer: c
Explanation: Reactive distillation denotes simultaneous reaction and distillation.
advertisement

2. What are similar to reactive entrainers?
a) Reactive absorbents
b) Reactive adsorbents
c) Reactive sublimers
d) Reactive evaporators
View Answer

Answer: a
Explanation: Reactive absorbents are similar to reactive entrainers and they are widely practiced.

3. What is meant by sweetening of natural gas?
a) Removal of H2S
b) Removal of H2O and CO2
c) Removal of H2S and CO2
d) Removal of H2O and CO
View Answer

Answer: c
Explanation: Sweetening of natural gas means removal of H2S and CO2 by addition of reactive absorbents.

4. What reactive absorents are added for sweetening of natural gas?
a) Triethanol amines
b) Ethyl alchol
c) Monoethanol amine
d) Ethanol
View Answer

Answer: c
Explanation: Monoethanol amine is added for the removal of H2S and CO2 that sweetens the natural gas.

5. Reactive distillation is carried out when the reaction occurs in:
a) Solid phase
b) Gaseous phase
c) Solid or gaseous phase
d) Liquid phase
View Answer

Answer: d
Explanation: Reactive distillation is carried out only when the reaction occurs in liquid phase in presence or absence of homogeneous catalyst.
advertisement

6. What is the relation between reaction rate and distillation rate for reactive distillation?
a) Reaction rate is more
b) Distillation rate is more
c) It depends on the components
d) Both are equal
View Answer

Answer: d
Explanation: The feasible temperature for the reaction and distillation are the same. Hence the reaction rate and distillation rates are same.

7. Why a large reactant excess not required for high conversion?
a) Because conversion is very high already
b) Conversion is driven by temperature
c) Conversion is driven by pressure
d) If one or more products can be distilled out, there is a high conversion
View Answer

Answer: d
Explanation: If one or more products can be distilled out then the reaction proceeds to completion. Hence a large reactant excess is not required.

8. Which of the following is an application of reactive distillation?
a) Avoiding undesirable reactions
b) Avoiding temperature rise
c) Separation of gases
d) Separation of solids
View Answer

Answer: a
Explanation: Avoiding undesirable reactions is an application of reactive distillation.

9. Which of the following is not a commercial application of reactive distillation?
a) Esterification of acetic acid with ethanol
b) Reaction of formaldehyde and methanol
c) Reaction of isobutene and methanol
d) Oxidation of ethyl alcohol
View Answer

Answer: d
Explanation: Since oxidation of alcohols involves gaseous phase, it cannot be used for reactive distillation.
advertisement

10. For the reaction A< – -> R where A is more volatile, why does it require close examination?
a) Reaction is very exothermic
b) Reverse reaction may occur when equilibrium is reached
c) Reaction cannot occur if a certain barrier of temperature is crossed
d) Reaction may not occur if the reactants get mixed
View Answer

Answer: b
Explanation: At a certain point in the column, equilibrium may be attained. If the reaction is allowed to carry on further the reverse reaction may take place. Hence a close examination is required.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn