Separation Processes Questions and Answers – Difficult Mixtures

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Difficult Mixtures”.

1. The equation of state and activity coefficients is adequate when the components are which of the following?
a) Polar components
b) Non-polar components
c) Electrolytes
d) Polymers
View Answer

Answer: a
Explanation: Equation of state and activity coefficients is adequate when the components are non-polar.
advertisement

2. The predictive Soave-Redlich- kwong model combines which two models?
a) SRK model and miller model
b) SRK model and UNIFAC model
c) SRK model and UNIQUAC model
d) SRK model and Wilson model.
View Answer

Answer: b
Explanation: The predictive Soave-Redlich- kwong model combines the SRK model and UNIFAC model.

3. The pure component parameter ‘a’ is made ______ dependent to improve the ability of SRK model.
a) Pressure dependent
b) Molecules dependent
c) Volume dependent
d) Temperature dependent
View Answer

Answer: d
Explanation: The pure component parameter ‘a’ is made temperature dependent.

4. Which gas is not a part of sour water?
a) CO
b) CO2
c) NO2
d) H2 S
View Answer

Answer: c
Explanation: NO 2 is not a part of gases dissolved in sour water.

5. Which of the following is not an ionic species in sour water?
a) H 2 SO –
b) NH 4+
c) HCO 3
d) HS –
View Answer

Answer: a
Explanation: H 2 SO – is not an ion present in sour water as a result of dissociation.
advertisement

6. Which of the following is correct about sour water?
a) The six molecular species are non-volatile while the ionic species are volatile
b) The six molecular species are volatile while the ionic species are non-volatile
c) Both the molecular and ionic species are non-volatile and must be separated
d) Both the molecular and ionic species are volatile and must be separated
View Answer

Answer: b
Explanation: The six molecular species (NH 3 , CO, CO 2 ..) are volatile while the ionic species(HS – , HCO – 3…. ) are non-volatile.

7. Which model can handle mixed solvent systems?
a) Pitzer model
b) UNIFAC model
c) UNIQUAC model
d) Chen and associates model
View Answer

Answer: d
Explanation: The chen and associates model which is a modification of NRTL model is can handle mixed solvent systems.

8. Which of the following is true about polymer solution model?
a) Polymer is volatile but the solvent and monomer is non-volatile
b) Polymer and monomer are non-volatile while solvent is non-volatile
c) The polymer, the solvent, and the monomer is non-volatile
d) The polymer is non-volatile but the solvent and monomer are volatile
View Answer

Answer: d
Explanation: The polymer is non-volatile but the solvent and monomer are volatile due to less molecular weight and loose packing and inter molecular forces being less.

9. Which salt is not used in ATPS model for polymer separation?
a) K 2 SO 4
b) KCl
c) Na 2 SO 4
d) CH 3 COONa
View Answer

Answer: d
Explanation: Sodium acetate is a salt of weak acid and strong base, hence cannot be used. A salt of strong acid and strong base is required.
advertisement

10. Which model is used for polymer separation?
a) NRTL model of chen
b) Pitzer model
c) UNIFAC model
d) UNIQUAC mode
View Answer

Answer: a
Explanation: The NRTL model of chen used which combines the model of flory-huggins equation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn