Separation Processes Questions and Answers – Kremser Group Method

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Kremser Group Method”.

1. Many separators are cascades where two contacting phases flow __________
a) Co-currently
b) Counter-currently
c) Same direction
d) In any direction
View Answer

Answer: b
Explanation: Most of the cascades have contacting liquids flowing counter-currently.
advertisement

2. Why the approximate calculations of composition of input and output field are called group methods?
a) Because they are found only in groups
b) Because only input-output group is there
c) Because they deal only with input-output calculation and don’t consider what exactly happens
d) It’s just a name
View Answer

Answer: c
Explanation: The approximate calculations of composition of input and output field are called group methods because they deal only with input-output calculation and don’t consider what exactly happens.

3. If KD = 2, amount of solvent (V)= 100kg and amount of feed liquid is 300, what is the extraction factor?
a) 0.67
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: a
Explanation: Since E= KDV/L, 2*100/300=0.67.

4. If KD = 2, amount of solvent (V)= 200kg and amount of feed liquid is 300, what is the extraction factor?
a) 0.67
b) 1.3
c) 2.4
d) 3
View Answer

Answer: b
Explanation: Since E= KDV/L, 2*200/300=1.33.

5. If KD = 0.5, amount of solvent (V)= 100kg and amount of feed liquid is 300, what is the extraction factor?
a) 0.67
b) 1
c) 0.167
d) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: Since E= KDV/L, 0.5*100/300=0.167.
advertisement

6. If KD = 2, amount of solvent (V)= 100kg and amount of feed liquid is 100, what is the extraction factor?
a) 0.67
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: Since E= KDV/L, 2*100/100=2.

7. If KD = 0.5, amount of solvent (V)= 500kg and amount of feed liquid is 300, what is the extraction factor?
a) 0.67
b) 1.33
c) 2
d) 0.833
View Answer

Answer: d
Explanation: Since E= KDV/L, 0.5*500/300=0.833.

8. If KD = 3, amount of solvent (V)= 100kg and amount of feed liquid is 300, what is the extraction factor?
a) 0.67
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: b
Explanation: Since E= KDV/L, 3*100/300=1.

9. If KD = 2.5, amount of solvent (V)= 100kg and amount of feed liquid is 100, what is the extraction factor?
a) 0.67
b) 1
c) 2.5
d) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: Since E= KDV/L, 2*100/300=0.67.
advertisement

10. If KD = 1, amount of solvent (V)= 100kg and amount of feed liquid is 300, what is the extraction factor?
a) 0.67
b) 1
c) 1.33
d) 0.33
View Answer

Answer: d
Explanation: Since E= KDV/L, 1*100/300=0.33.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn