Separation Processes Questions and Answers – Algebraic Method for Determining N

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Algebraic Method for Determining N”.

1. What does N stand for?
a) Number of processes
b) Number of stages
c) Number of equipment
d) Ratio of feed to product
View Answer

Answer: b
Explanation: N stands for the number of stages corresponding to a cascade.
advertisement

2. When does the graphical method become tedious?
a) When there are too many solvents
b) When too many stages are involved
c) When more than one solute is adsorbed or stripped
d) When the solute to be stripped is unknown
View Answer

Answer: c
Explanation: The graphical method becomes tedious when more than one solute is adsorbed or stripped.

3. Which method is applied when graphical method is unsuitable?
a) Keller method
b) Newton’s method
c) Distillation method
d) Kremser method
View Answer

Answer: d
Explanation: Kremser method is applied when graphical method is unsuitable.

4. What is the formula for fraction of the solute i absorbed?
a) A i N+1 – 1/ A i N+1 –A i
b) A i N+1 – A i / A i N+1 –1
c) S i N+1 – S i / S i N+1 –1
d) S i N+1 – A i / S i N+1 –1
View Answer

Answer: b
Explanation: The formula for fraction of the solute I absorbed is A i N+1 – A i / A i N+1 –1 where A i = L/K i V.

5. What is the formula for fraction of the solute i stripped?
a) A i N+1 – 1/ A i N+1 –A i
b) A i N+1 – A i / A i N+1 –1
c) S i N+1 – S i / S i N+1 –1
d) S i N+1 – A i / S i N+1 –1
View Answer

Answer: c
Explanation: The formula for fraction of the solute I stripped is S i N+1 – S i / S i N+1 –1 Where S i = K i V/L.
advertisement

6. Which of the following does not give a correct expression for K i ?
a) Roult’s law
b) Henry’s law
c) Modified Roult’s law
d) Gas law
View Answer

Answer: d
Explanation: The gas law is PV=nRT and it does not give an expression for K i .

7. When is the Roult’s law used?
a) Ideal solutions involving solutes at sub-critical temperatures
b) Non-ideal solutions involving solvents at sub-critical temperatures
c) Ideal solution involving solutes at critical temperatures
d) Non-ideal solutions involving solutes at critical temperatures
View Answer

Answer: a
Explanation: The roullt’s law where K i = P s i /P is applied for Ideal solutions involving solutes at sub-critical temperatures.

8. Which equation is used for solutes at supercritical temperatures?
a) Roult’s law
b) Henry’s law
c) Modified Roult’s law
d) Gas law
View Answer

Answer: b
Explanation: The henry’s law which is K i =H i /P is used for solutes at supercritical temperatures.

9. Which equation is sued for sparingly soluble solutes at sub-critical temperatures?
a) Roult’s law
b) Henry’s law
c) Modified Roult’s law
d) Solubility equation
View Answer

Answer: d
Explanation: The solubility equation K i = P s i /x * i P is used for sparingly soluble solutes at sub-critical temperatures.
advertisement

10. What is the formula for solute absorption factor?
a) Ai = LV/Ki
b) Si = Ki V/L
c) Ai =L/Ki V
d) Si = Ki /LV
View Answer

Answer: c
Explanation: Ai =L/Ki V is the formula for solute absorption factor where L and V are the feed rates.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn