Separation Processes Questions and Answers – FUG Method

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “FUG Method”.

1. Low key and high key are _______ in volatility.
a) Same
b) Adjacent
c) Different
d) Not related
View Answer

Answer: b
Explanation: Low key and high key are adjacent in volatility.
advertisement

2. What is true if debutanizer is placed first in sequence?
a) N-butane is LK and isobutane is HK
b) Isobutane is LK and n-butane is HK
c) Both are LK
d) Both are HK
View Answer

Answer: a
Explanation: If the debutanizer is first placed in sequence then the specifications require that N-butane is LK and isobutane is HK.

3. Where is the separation more difficult?
a) Debutanizer
b) Deisobutanizer
c) Both are simple
d) Both are difficult
View Answer

Answer: b
Explanation: separation is more difficult in deisobutanizer.

4. The light key split is ______ whereas high key split is _______
a) Not sharp, sharp
b) Sharp, sharp
c) Sharp, not sharp
d) Not sharp, not sharp
View Answer

Answer: c
Explanation: The lightkey split is sharp whereas high key split is not.

5. Why is column pressure fixed after design problems are solved?
a) Because the answer of design problems is column pressure
b) The design problems are independent of column pressure
c) The design problems are difficult
d) The design problems do not use column pressure while solving
View Answer

Answer: c
Explanation: Since there are no available algorithms for solving design problems, the design problems are difficult. Hence column pressure is decided later.
advertisement

6. If the :
Component distillate rate for LK (di) = 20
Component distillate rate for HK (dj) = 30
Bottom flow rate for LK (bi) = 30
Bottom flow rate for HK (bj) = 10
Mean relative volatility is 2
What is the minimum number of stages required?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: Only 1 stage is required here.

7. If the :
Component distillate rate for LK (di) = 20
Component distillate rate for HK (dj) = 30
Bottom flow rate for LK (bi) = 30
Bottom flow rate for HK (bj) = 10
Mean relative volatility is 3
What is the minimum number of stages required?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: Only 1 stage is required here.

8. If the :
Component distillate rate for LK (di) = 40
Component distillate rate for HK (dj) = 30
Bottom flow rate for LK (bi) = 30
Bottom flow rate for HK (bj) = 10
Mean relative volatility is 3
What is the minimum number of stages required?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: Only 1 stage is required here.

9. If the :
Component distillate rate for LK (di) = 50
Component distillate rate for HK (dj) = 40
Bottom flow rate for LK (bi) = 30
Bottom flow rate for HK (bj) = 10
Mean relative volatility is 2
What is the minimum number of stages required?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: Only 1 stage is required here.
advertisement

10. If the :
Component distillate rate for LK (di) = 80
Component distillate rate for HK (dj) = 30
Bottom flow rate for LK (bi) = 30
Bottom flow rate for HK (bj) = 10
Mean relative volatility is 2
What is the minimum number of stages required?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Only 2 stages are required here.

11. If the :
Component distillate rate for LK (di) = 160
Component distillate rate for HK (dj) = 30
Bottom flow rate for LK (bi) = 30
Bottom flow rate for HK (bj) = 10
Mean relative volatility is 2
What is the minimum number of stages required?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: Only 4 stages are required here.

12. If the :
Component distillate rate for LK (di) = 60
Component distillate rate for HK (dj) = 10
Bottom flow rate for LK (bi) = 30
Bottom flow rate for HK (bj) = 10
Mean relative volatility is 2
What is the minimum number of stages required?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: Only 4 stages are required here.

13. If the :
Component distillate rate for LK (di) = 90
Component distillate rate for HK (dj) = 20
Bottom flow rate for LK (bi) = 30
Bottom flow rate for HK (bj) = 10
Mean relative volatility is 2
What is the minimum number of stages required?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: Only 4 stages are required here.
advertisement

14. If the :
Component distillate rate for LK (di) = 50
Component distillate rate for HK (dj) = 10
Bottom flow rate for LK (bi) = 20
Bottom flow rate for HK (bj) = 10
Mean relative volatility is 2
What is the minimum number of stages required?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Only 3 stages are required here.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn