Separation Processes Questions and Answers – Binary Batch Distillation

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Binary Batch Distillation”.

1. What is fixed for a column of given diameter?
a) Feed rate
b) Boiling point
c) Molar vapor boilup rate
d) Molar flow rate
View Answer

Answer: c
Explanation: The molar vapor boilup rate is fixed for a column of a given diameter.
advertisement

2. For a batch rectifier, R=1, Boilup rate = 100mol/hr
Moles of liquid residue at start W0=100
Moles of liquid residue at end W= 50
Calculate time required for batch rectification.
a) 1 hr
b) 2 hr
c) 3 hr
d) 4 hr
View Answer

Answer: a
Explanation: Since the time required for batch distillation is given by t= (R+1)/V*(Wo-Wt), t= 1hr.

3. For a batch rectifier, R=2, Boilup rate = 50mol/hr
Moles of liquid residue at start W0=100
Moles of liquid residue at end W= 50
Calculate time required for batch rectification.
a) 1 hr
b) 2 hr
c) 3 hr
d) 4 hr
View Answer

Answer: c
Explanation: Since the time required for batch distillation is given by t= (R+1)/V*(Wo-Wt), t= 3hr.

4. For a batch rectifier, R=1, Boilup rate = 50mol/hr
Moles of liquid residue at start W0=70
Moles of liquid residue at end W= 50
Calculate time required for batch rectification.
a) 0.6 hr
b) 0.8hr
c) 1 hr
d) 0.9 hr
View Answer

Answer: b
Explanation: Since the time required for batch distillation is given by t= (R+1)/V*(Wo-Wt), t= 0.8hr.

5. For a batch rectifier, R=1, Boilup rate = 100mol/hr
Moles of liquid residue at start W0=100
Moles of liquid residue at end W= 80
Calculate time required for batch rectification.
a) 0.2 hr
b) 0.4hr
c) 0.6 hr
d) 0.8 hr
View Answer

Answer: a
Explanation: Since the time required for batch distillation is given by t= (R+1)/V*(Wo-Wt), t= 0.2hr.
advertisement

6. For a batch rectifier, R=1, Boilup rate = 100mol/hr
Moles of liquid residue at start W0=200
Moles of liquid residue at end W= 100
Calculate time required for batch rectification.
a) 1 hr
b) 2 hr
c) 3 hr
d) 4 hr
View Answer

Answer: b
Explanation: Since the time required for batch distillation is given by t= (R+1)/V*(Wo-Wt), t= 2hr.

7. For a batch rectifier, R=4, Boilup rate = 100mol/hr
Moles of liquid residue at start W0=100
Moles of liquid residue at end W= 50
Calculate time required for batch rectification.
a) 1 hr
b) 2 hr
c) 2.5 hr
d) 3 hr
View Answer

Answer: c
Explanation: Since the time required for batch distillation is given by t= (R+1)/V*(Wo-Wt), t= 2.5hr.

8. For a batch rectifier, R=1, Boilup rate = 200mol/hr
Moles of liquid residue at start W0=100
Moles of liquid residue at end W= 50
Calculate time required for batch rectification.
a) 0.2 hr
b) 0.21 hr
c) 3 hr
d) 0.25 hr
View Answer

Answer: d
Explanation: Since the time required for batch distillation is given by t= (R+1)/V*(Wo-Wt), t= 0.25hr.

9. For a batch rectifier, R=1, Boilup rate = 20mol/hr
Moles of liquid residue at start W0=100
Moles of liquid residue at end W= 50
Calculate time required for batch rectification.
a) 3 hr
b) 4 hr
c) 5 hr
d) 6 hr
View Answer

Answer: c
Explanation: Since the time required for batch distillation is given by t= (R+1)/V*(Wo-Wt), t= 5hr.
advertisement

10. For a batch rectifier, R=1, Boilup rate = 70mol/hr
Moles of liquid residue at start W0=100
Moles of liquid residue at end W= 50
Calculate time required for batch rectification.
a) 1.3 hr
b) 1.42 hr
c) 3 hr
d) 2.5 hr
View Answer

Answer: b
Explanation: Since the time required for batch distillation is given by t= (R+1)/V*(Wo-Wt), t= 1.42hr.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn