Separation Processes Questions and Answers – Evaporation

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Evaporation”.

1. Which of the following is a characteristic of a horizontal tube evaporator?
a) Agitation is provided only by bubbles leaving the evaporator as vapor
b) The tube bundle is arranged vertically, with the solution inside the tubes condensing outside
c) To handle viscous solution a pump is used to force liquid upwards
d) Also called short vertical tube evaporator
View Answer

Answer: a
Explanation: Agitation is provided by the bubbles leaving the evaporator as bubbles in horizontal tube evaporator.
advertisement

2. Which of the following is not an assumption in the evaporator model?
a) The feed has only one volatile components
b) Only the latent heat of vaporization is available for heating the solution
c) Boiling action in heat exchanger ensures perfect mixing
d) Overall temperature driving force is the temperature that of saturated steam
View Answer

Answer: d
Explanation: Overall temperature driving force is not the temperature of the saturated steam. It is the difference at which the steam enters and the thick liquid concentrate leaves. Hence it is Ts-Tp.

3. What is the mass flow rate of the heating steam is
Internal energy U= 500J
Area= 2m2
Temperature driving force is Ts-Tp 20oC
Latent heat of vaporization is Hvap=1000J
a) 2Kg
b) 3Kg
c) 20Kg
d) 30Kg
View Answer

Answer: c
Explanation: M= UA(Ts-Tp)/Hvap, hence m= 20Kg.

4. What is the mass flow rate of the heating steam is
Internal energy U= 500J
Area= 2m2
Temperature driving force is Ts-Tp 30oC
Latent heat of vaporization is Hvap=1000J
a) 2Kg
b) 3Kg
c) 20Kg
d) 30Kg
View Answer

Answer: d
Explanation: M= UA(Ts-Tp)/Hvap, hence m= 30Kg.

5. What is the mass flow rate of the heating steam is
Internal energy U= 500J
Area= 2m2
Temperature driving force is Ts-Tp 20oC
Latent heat of vaporization is Hvap=10000J
a) 2Kg
b) 3Kg
c) 20Kg
d) 30Kg
View Answer

Answer: a
Explanation: M= UA(Ts-Tp)/Hvap, hence m= 2Kg.

6. What is the mass flow rate of the heating steam is
Internal energy U= 500J
Area= 3m2
Temperature driving force is Ts-Tp 20oC
Latent heat of vaporization is Hvap=10000J
a) 2Kg
b) 3Kg
c) 20Kg
d) 30Kg
View Answer

Answer: b
Explanation: M= UA(Ts-Tp)/Hvap, hence m= 3Kg.

7. What is the mass flow rate of the heating steam is
Internal energy U= 400J
Area= 4m2
Temperature driving force is Ts-Tp 20oC
Latent heat of vaporization is Hvap=1000J
a) 32Kg
b) 36Kg
c) 58Kg
d) 65Kg
View Answer

Answer: a
Explanation: M= UA(Ts-Tp)/Hvap, hence m= 32Kg.
advertisement

8. What is the mass flow rate of the heating steam is
Internal energy U= 300J
Area= 6m2
Temperature driving force is Ts-Tp 20oC
Latent heat of vaporization is Hvap=1000J
a) 43Kg
b) 36Kg
c) 67Kg
d) 87Kg
View Answer

Answer: b
Explanation: M= UA(Ts-Tp)/Hvap, hence m= 36Kg.

9. What is the mass flow rate of the heating steam is
Internal energy U= 1950J
Area= 2m2
Temperature driving force is Ts-Tp 20oC
Latent heat of vaporization is Hvap=1000J
a) 32Kg
b) 36Kg
c) 58Kg
d) 30Kg
View Answer

Answer: c
Explanation: M= UA(Ts-Tp)/Hvap, hence m= 58Kg.
advertisement

10. What is the mass flow rate of the heating steam is
Internal energy U= 400J
Area= 2m2
Temperature driving force is Ts-Tp 20oC
Latent heat of vaporization is Hvap=1000J
a) 16Kg
b) 32Kg
c) 260Kg
d) 36Kg
View Answer

Answer: a
Explanation: M= UA(Ts-Tp)/Hvap, hence m= 16Kg.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn