Separation Processes Questions and Answers – Pervaporation

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pervaporation”.

1. Pervaporation method involves
a) Removal of ions
b) Production of potable water
c) Purification of aqueous streams
d) Separation and concentration of liquid mixture.
View Answer

Answer: d
Explanation: Pervaporation is process of separation and concentration of liquid mixture.
advertisement

2. When is the pervaporation preferred?
a) When feed solution is dilute in main permeant
b) When feed solution is rich in main permeant
c) When feed solution is dilute in retentate
d) When feed solution is rich in retentate
View Answer

Answer: a
Explanation: Pervaporation is preferred when the feed solution is dilute in main permeant. If the solution is rich in permeant then more number of membrane stages may be required.

3) Which type of membrane is required for water permeation?
a) Hydrophobic
b) Hydrophilic
c) Semipermeable
d) Permeable
View Answer

Answer: b
Explanation: When water is to be permeated, hydrophilic membrane is required making the selection of membranes an important factor.

4. What factor is unaccountable in gas permeation?
a) Temperature
b) Polymer
c) Permeant
d) Concentration of permeants
View Answer

Answer: d
Explanation: The concentration of permeants is not dependent in gas permeation.

5. What are the permeant vales, if permeant flux(N)= 10
For feed side liquid: Y=0.5, x= 0.5
Vapor pressure = 100
Mole fraction of permeant vapor y= 0.25
Total permeant pressure P= 80
a) 2
b) 4
c) 5
d) 7
View Answer

Answer: a
Explanation: Since Permeance= N/(YxV.P-yP), Permeance= 10/(25-20)=2.
advertisement

6. What are the permeant vales, if permeant flux(N)= 10
For feed side liquid: Y=0.6, x= 0.5
Vapor pressure = 100
Mole fraction of permeant vapor y= 0.25
Total permeant pressure P= 80
a) 2
b) 4
c) 5
d) 1
View Answer

Answer: d
Explanation: Since Permeance= N/(YxV.P-yP), Permeance= 10/(30-20)=1.

7. What are the permeant vales, if permeant flux(N)= 10
For feed side liquid: Y=10, x= 0.4
Vapor pressure = 100
Mole fraction of permeant vapor y= 0.5
Total permeant pressure P= 80
a) 20
b) 40
c) 50
d) 0.03
View Answer

Answer: a
Explanation: Since Permeance= N/(YxV.P-yP), Permeance= 10/(400-40)=0.03.

8. What are the permeant vales, if permeant flux(N)= 10
For feed side liquid: Y=0.5, x= 0.5
Vapor pressure = 100
Mole fraction of permeant vapor y= 0.25
Total permeant pressure P= 60
a) 2
b) 41
c) 1
d) 7
View Answer

Answer: c
Explanation: Since Permeance= N/(YxV.P-yP), Permeance= 10/(25-15)=1.

9. What are the permeant vales, if permeant flux(N)= 10
For feed side liquid: Y=0.5, x= 0.5
Vapor pressure = 200
Mole fraction of permeant vapor y= 0.25
Total permeant pressure P= 80
a) 1.33
b) 2.55
c) 5.44
d) 7
View Answer

Answer: a
Explanation: Since Permeance= N/(YxV.P-yP), Permeance= 10/(50-20)=1.33.
advertisement

10. Incorrect statement about pervaporation is
a) Low cost
b) Independent of vapour/liquid equilibrium
c) Suitable for heat sensible product
d) Require high temperature and high pressure.
View Answer

Answer: d
Explanation: Pervaporation does not require high temperature and high pressure.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn