Separation Processes Questions and Answers – Ideal gas and Ideal Liquid-Solution Model

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ideal gas and Ideal Liquid-Solution Model”.

1. The ideal equations apply only till what pressure?
a) 305kPa
b) 315kPa
c) 325kPa
d) 345kPa
View Answer

Answer: d
Explanation: The ideal equation can be applied only till 345kPa for components of similar molecular structure.
advertisement

2. How is the molar volume calculated?
a) RT/V
b) RT/n
c) RT/P
d) RT/np
View Answer

Answer: c
Explanation: Using ideal gas equation, the molar volume is calculated.

3. If the temperature of vapor is 400K and pressure is 20000 Pascal, what is the molar volume?
a) 0.15m3
b) 0.16 m3
c) 10 m3
d) 20 m3
View Answer

Answer: b
Explanation: ϑv = RT/P.

4. Which equation is used to calculate liquid molar volume?
a) M/dL
b) M/P
c) M/RT
d) RT/P
View Answer

Answer: a
Explanation: The equation M/dL is used.
advertisement

5. Which equation is used for non-ideal solutions at ambient pressure?
a) K i = ϕ iL / ϕ iV
b) K i = γ iL ϕiL/ ϕ iV
c) K i = P i s /P
d) K iiL P i s /P
View Answer

Answer: d
Explanation: Modified Roult’s law is used here.

6. The liquid enthalpy is calculated using:
a)
separation-processes-questions-answers-ideal-gas-ideal-solution-model-q6
b) separation-processes-questions-answers-ideal-gas-ideal-solution-model-q6-a
c) separation-processes-questions-answers-ideal-gas-ideal-solution-model-q6-b
d) separation-processes-questions-answers-ideal-gas-ideal-solution-model-q6-c
View Answer

Answer: d
Explanation: Equation separation-processes-questions-answers-ideal-gas-ideal-solution-model-q6-cis used.

7. How is the liquid mass density calculated?
a) separation-processes-questions-answers-ideal-gas-ideal-solution-model-q7
b) separation-processes-questions-answers-ideal-gas-ideal-solution-model-q7a
c)separation-processes-questions-answers-ideal-gas-ideal-solution-model-q7b
d) separation-processes-questions-answers-ideal-gas-ideal-solution-model-q7c
View Answer

Answer: a
Explanation: The formula separation-processes-questions-answers-ideal-gas-ideal-solution-model-q7 is used.
advertisement

8. If the temperature of vapor is 300K and pressure is 1atm , what is molar volume?
a) 0.04m3
b) 0.025 m3
c) 0.113 m3
d) 0.456 m3
View Answer

Answer: b
Explanation: ϑv = RT/P.

9. If the temperature of vapor is 100 oC and pressure is 2 atm, what is molar volume?
a) 0.23 m3
b) 0.34 m3
c) 0.015 m3
d) 0.234 m3
View Answer

Answer: c
Explanation: ϑv = RT/P.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

advertisement

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn