Separation Processes Questions and Answers – Pressure Swing Distillation

«
»

This set of Separation Processes Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pressure Swing Distillation”.

1. When is the pressure swing distillation used?
a) When the binary azeotrope changes composition by 5mol% over a moderate range of pressure
b) When the binary azeotrope changes composition by 10mol% over a moderate range of pressure
c) When the binary azeotrope changes composition by 2mol% over a moderate range of pressure
d) When the binary azeotrope changes composition by 0.5mol% over a moderate range of pressure
View Answer

Answer: a
Explanation: Pressure swing distillation is used when a binary azeotrope disappears or changes composition by 5mol% over a moderate range of pressure.
advertisement

2. What is done in pressure swing distillation?
a) Two columns in series at same pressure
b) Two columns in parallel at same pressure
c) Two columns in series at different pressures
d) Two columns in parallel at different pressures
View Answer

Answer: c
Explanation: Pressure swing distillations using two ordinary columns in series operating at different pressures.

3. Which of the following is an application of pressure swing distillation?
a) Tetrahydrofuran-water mixture
b) Hydrochloric acid-methanol mixture
c) Tetrahydrofuran-methanol mixture
d) Hydrochloric acid- tetrahydrofuran mixture
View Answer

Answer: a
Explanation: The minimum boiling azeotrope of Tetrahydrofuran-water mixture is separated by pressure swing distillation.

4. Formic acid-water mixture is separated using:
a) Salt distillation
b) Extractive distillation
c) Differential distillation
d) Pressure swing distillation
View Answer

Answer: d
Explanation: Formic acid-water mixture is separated using Pressure swing distillation.

5. Hydrochloric acid-water mixture is separated using:
a) Salt distillation
b) Extractive distillation
c) Differential distillation
d) Pressure swing distillation
View Answer

Answer: d
Explanation: Hydrochloric acid-water mixture is separated using Pressure swing distillation.
advertisement

6. Why is recycle ratio a key design factor?
a) Low cost of gas compression
b) High cost of gas compression
c) High equipment cost
d) High gas cost
View Answer

Answer: b
Explanation: Due to the high cost of gas compression, the recycle ratio is key design factor.

7. What does recycle ratio depends on?
a) Variation of azeotropic composition with column pressure
b) Variation of pressure with composition
c) Cost of gas compression
d) Efficiency of instrument
View Answer

Answer: a
Explanation: The recycle ratio depends on Variation of azeotropic composition with column pressure.

8. In the separation of ethanol-water the feed is __________ in ethanol than azeotrope.
a) Less rich
b) More rich
c) Less clear
d) More clear
View Answer

Answer: a
Explanation: In the separation of ethanol-water the feed is less rich in ethanol than azeotrope.

9. For pressure swing distillation, due to high cost of gas compression, __________ is akey factor.
a) Efficiency
b) Feed
c) Yield
d) Recycle ratio
View Answer

Answer: d
Explanation: Recycle ratio is the key factor due to high cost of gas compression.
advertisement

10. Why is pressure swing distillation costly?
a) High cost of gas compression
b) High cost of equipment
c) High cost of columns
d) Less yield
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to high cost of gas compression, the separation technique is costly.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Separation Processes.

To practice all areas of Separation Processes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn